Covid-19
11 mei 2022

Covid-19: Einde van de preventiemaatregelen van de Generieke Gids

Op woensdag 11 mei 2022, twee maanden na het opheffen van de epidemische noodsituatie, eindigt de “nazorgfase”. De werkgevers zijn niet langer verplicht de specifieke preventiemaatregelen van de generieke gids toe te passen.

Context

De "Generieke Gids" is intussen welgekend bij de bedrijven. Dit document biedt werkgevers richtlijnen over welke maatregelen ze moeten nemen wanneer de overheid de epidemische noodsituatie afkondigt.

Op 11 maart 2022 heeft de overheid de noodsituatie officieel opgeheven. Twee maanden later, op 11 mei 2022, eindigt de “nazorgfase”, zoals voorzien in de Codex welzijn op het werk.

Einde van de toepassing van de Generieke Gids

De bedrijven zijn thans niet langer verplicht de specifieke preventiemaatregelen van de Generieke Gids toe te passen.

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk (HRPBW) bevelen werkgevers wel aan om waakzaam te blijven voor mogelijke virusopflakkeringen. Ze roepen op om in dat geval de arbeidsarts te contacteren en zich te laten leiden door de maatregelen in de Generieke Gids.

Te onthouden?

Vanaf woensdag 11 mei 2022 zijn bedrijven niet langer verplicht de specifieke preventiemaatregelen uit de Generieke Gids toe te passen.

Bron: Mededeling dd. 10 mei 2022 van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk over het einde van de nazorgfase in het kader van de coronacrisis.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand