Reglementering
04 april 2024

Nieuwe verplichting inzake de fiscale behandeling van nacht- en ploegenarbeid

Vanaf 1 april 2024 is een vrijstelling van de betaling van bedrijfsvoorheffing voor nacht- of ploegenpremies enkel nog mogelijk indien deze premies voorzien zijn in een CAO, het arbeidsreglement of in een individuele arbeidsovereenkomst

In 2022 heeft de wetgever de regeling voor de vrijstelling van de betaling van bedrijfsvoorheffing voor ploegen- of nachtarbeid verstrengd. Volgens de overgangsregeling konden werkgevers zonder bijzondere formaliteiten gebruik maken van deze vrijstelling tot en met 31 maart 2023. Vanaf 1 april 2024 verandert dit.

Regels inzake vrijstelling van bedrijfsvoorheffing

Een werkgever kan onder bepaalde voorwaarden een gedeeltelijke vrijstelling toepassen van de betaling van bedrijfsvoorheffing voor voor nacht- of ploegen premies.

Voor meer informatie over deze voorwaarden, verwijzen wij graag naar een eerdere Sotra news over dit onderwerp.

Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, moet de werkgever de bedrijfsvoorheffing inhouden op het loon van de werknemer, maar wordt hij vrijgesteld een bedrag aan bedrijfsvoorheffing gelijk aan 22,8% van de belastbare bezoldigingen van de betrokken werknemers naar de schatkist door te storten.

De vrijstelling bedraagt 25% voor ondernemingen die in een volcontinu arbeidssysteem werken.

Nieuwigheid

Premies voor nacht- of ploegenarbeid moeten formeel worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst, het arbeidreglement of een individuele arbeidsovereenkomst, om nog te kunnen genieten van voormelde gedeeltelijke vrijstelling.

Inwerkingtreding

De nieuwe maatregel is van toepassing op premies die worden betaald of toegekend vanaf 1 april 2024.

Te onthouden ?

Om vanaf 1 april 2024 nog van de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing te kunnen genieten, moet de werkgever de ploegen- of nachtpremies formeel vastleggen in een collectieve arbeidsovereenkomst, het arbeidsreglement, de arbeidsovereenkomst.

Bron: Wet van 28 maart 2022 houdende verlaging van lasten op arbeid, BS 31 maart 2022. 


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand