Reglementering
15 september 2021

Optrekking maximale duur mantelzorgverlof vanaf 1 september 2021

Sinds 1 september 2021 kan een werknemer die als mantelzorger is erkend, per zorgbehoevende persoon gedurende 3 maanden een volledige schorsing van zijn arbeidsovereenkomst vragen of gedurende 6 maanden zijn arbeidsprestaties met 1/5de of met de helft verminderen.

Sinds 1 september 2021 kan een werknemer die als mantelzorger is erkend, per zorgbehoevende persoon gedurende 3 maanden een volledige schorsing van zijn arbeidsovereenkomst vragen of gedurende 6 maanden zijn arbeidsprestaties met 1/5de of met de helft verminderen.

Mantelzorgverlof

Het thematisch verlof voor "mantelzorgers" biedt werknemers de mogelijkheid om hun arbeidsprestaties volledig of gedeeltelijk te onderbreken om hulp en ondersteuning te bieden aan een kwetsbaar persoon of een persoon die zich in een afhankelijkheidssituatie bevindt (vanwege zijn hoge leeftijd, gezondheidstoestand of handicap).

De toekenning van dit verlof is onderworpen aan verschillende voorwaarden, die verband houden met de erkenning van de mantelzorger en de persoon die wordt ondersteund. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kan de werknemer een maandelijkse uitkering van de RVA ontvangen. Voor een gedetailleerde toelichting van deze voorwaarden, verwijzen wij naar het informatieblad van de RVA.

Tot voor kort kon de als mantelzorger erkende werknemer voor elke hulpbehoevende :

  • zijn arbeidsovereenkomst gedurende 1 maand volledig schorsen; of
  • zijn voltijdse arbeidsprestaties met 1/5de of de helft verminderen, gedurende 2 maanden.

Verlenging van de duur van het verlof

Met ingang van 1 september 2021 werd de duur van het verlof voor mantelzorgers verlengd. Voor elke zorgbehoevende persoon, kan de mantelzorger nu:

  • zijn arbeidsovereenkomst gedurende 3 maanden volledig schorsen. Dit verlof kan worden opgesplitst in perioden van 1 maand of een veelvoud daarvan (met andere woorden 1, 2 of 3 maanden).
  • zijn voltijdse arbeidsprestaties met 1/5de of de helft verminderen, gedurende 6 maanden. Dit verlof kan worden opgesplitst in perioden van 2 maanden of een veelvoud daarvan (met andere woorden 2, 4 of 6 maanden).

Wanneer het verlof wordt opgesplitst, dan moet de mantelzorger de werkgever hiervan ten minste 7 dagen voor het begin van elke periode op de hoogte brengen.

Behoud van de maximale duur gedurende de volledige loopbaan

De regering heeft de maximumduur van het mantelzorgverlof over het gehele loopbaan van de werknemer niet gewijzigd.

Zo mag, zelfs indien een werknemer erkend is als mantelzorger van verschillende personen, de totale duur van zijn mantelzorgverlof over zijn volledige loopbaan, niet meer bedragen dan 6 maanden in geval van een volledige schorsing of 12 maanden in geval van een vermindering van zijn arbeidsprestaties met 1/5 of de helft.

Bron: Koninklijk Besluit van 20 juli 2021 houdende uitvoering van artikel 100ter, § 3, tweede lid, van de Herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen, B.S. 20 augustus 2021

 

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand