Covid-19
29 september 2021

De tijdelijke corona-werkloosheid een laatste keer verlengd tot 31 december 2021

De mogelijkheid om gebruik te maken van de vereenvoudigde regeling inzake tijdelijke werkloosheid wegens overmacht covid-19 wordt opnieuw verlengd tot en met 31 december 2021, onder dezelfde voorwaarden en formaliteiten zoals die thans van toepassing zijn. Deze regeling kan ook worden toegepast voor ouders die hun kind(eren) moeten opvangen ingevolge de sluiting van de school of opvang.

De mogelijkheid om gebruik te maken van de vereenvoudigde regeling inzake tijdelijke werkloosheid wegens overmacht covid-19 wordt opnieuw verlengd tot en met 31 december 2021, onder dezelfde voorwaarden en formaliteiten zoals die thans van toepassing zijn.

Deze regeling kan ook worden toegepast voor ouders die hun kind(eren) moeten opvangen ingevolge de sluiting van de school of opvang.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht covid-19

Ter herinnering, de belangrijkste kenmerken van de vereenvoudigde regeling inzake tijdelijke werkloosheid wegens overmacht covid-19 zijn :

  • een soepelere interpretatie van het begrip overmacht, waarbij tijdelijke werkloosheidssituaties die verband houden met de covid-19-crisis als overmacht worden beschouwd, en ;
  • een administratieve vereenvoudiging van de formaliteiten die zowel door de werkgever als door de werknemer moeten worden vervuld.

Uitbreiding van de maatregel

Het gebruik van de vereenvoudigde regeling inzake tijdelijke werkloosheid wegens overmacht covid-19 was in principe voorzien tot 30 september 2021.

Afgelopen vrijdag heeft de federale regering besloten om de maatregel opnieuw te verlengen, tot en met 31 december 2021, onder dezelfde voorwaarden en formaliteiten zoals die thans van toepassing zijn.

Dit systeem is ook bedoeld voor ouders die gedwongen zijn hun kind(eren) op te vangen ingevolge de sluiting van de school, crèche, enz.

Inkomen van de werknemer

Op de website van de RVA staat dat de werkloosheidsuitkering tot 31 december 2021 70% van het gemiddelde geplafonneerde loon zal blijven bedragen (in plaats van 65%). Dit plafondbedrag bedraagt momenteel 2.840,84 EUR per maand.

Vanaf 1 september 2021 zal de werkgeverstoeslag 5,74 EUR per werkloosheidsdag bedragen (in plaats van 5,63 EUR nu).

Voor meer informatie over de formaliteiten die vervuld moeten worden, verwijzen wij graag naar de website van de RVA: RVA persbericht van 24 september 2021. 

Bron: Persbericht van de RVA van 24 september 2021.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand