Einde van de arbeidsovereenkomst
01 oktober 2021

Het uitlokken van een gevecht kan een ontslag om dringende reden rechtvaardigen

Tijdens een door de werkgever georganiseerde familiedag, komt het tot zware gevechten tussen twee collega's. De werkgever ontslaat alle betrokkenen om dringende reden, ook diegene die de meeste letsels opliep, want hij had de andere geprovoceerd. In een recent onuitgegeven vonnis erkent de Nederlandstalige arbeidsrechtbank van Brussel deze dringende reden.

Tijdens een door de werkgever georganiseerde familiedag, komt het tot zware gevechten tussen twee collega’s. De werkgever ontslaat alle betrokkenen om dringende reden, ook diegene die de meeste letsels opliep, want hij had de andere geprovoceerd. In een recent onuitgegeven vonnis erkent de Nederlandstalige arbeidsrechtbank van Brussel deze dringende reden.

Feiten

Een werkgever organiseert op zondag een voetbaltoernooi met barbecue voor haar personeelsleden en hun familie. Aan het begin van de dag weigert een personeelslid om de hand van een collega te schudden, waarbij hij zijn collega het volgende toewerpt : « Het is al 3 jaar dat wij ruzie hebben met elkaar. Één van ons 2 zal België moeten verlaten ».

Hierop verlaat de collega het voetbaltoernooi, om nadien terug te komen met een aantal vrienden. Er ontstaan een gevecht voor de ogen van alle aanwezige personeelsleden en hun familie. De werknemer die aangevallen werd, wordt met een aantal blessures afgevoerd naar het ziekenhuis. Hierop beslist de werkgever om de familiedag af te gelasten en beide werknemers te ontslaan wegens dringende reden.

« Het slachtoffer » betwist deze beslissing en start een procedure op voor de Nederlandstalige arbeidsrechtbank van Brussel.

Het vonnis

De rechtbank oordeelt dat de uitdagende houding van « het slachtoffer » de directe aanleiding vormde voor het gevecht. Deze houding moet gezien worden in de context van een jarenlang sluimerend conflict tussen beide personen.

Dat deze feiten zich voordeden op een familiaal evenement dat georganiseerd werd door de werkgever, beschouwt de rechtbank als een verzwarende omstandigheid. De werkgever leed daarenboven gezichtsverlies bij de aanwezige personen, nadat zij zich genoodzaakt zag om het event af te gelasten.

Bijgevolg erkent de rechtbank het ontslag wegens dringende reden.

Te onthouden?

De beoordeling van een dringende reden dient steeds te gebeuren op basis van de concrete feiten. In deze zaak heeft de rechtbank bevestigd dat, gelet op de context, ook het uitlokken van agressie een dringende reden tot ontslag is.

Bron : Arbrb. (NL) Brussel, 22 juni 2021, A.R. 20/835/A, Onuitgeg.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand