Covid-19
12 oktober 2021

Krijgen bedrijven binnenkort zicht op de vaccinatiegraad van hun personeel?

Met het oog op gerichte sensibiliseringsacties op de werkvloer wil de overheid de vaccinatiegraad omhoog krijgen. 

De overheid heeft een systeem ontwikkeld om de vaccinatiegraad per onderneming te verifiëren, met de bedoeling na te gaan hoe werknemers extra aangemoedigd kunnen worden om zich te laten vaccineren.

De sociale partners hebben een gezamenlijk standpunt ingenomen omtrent het kader voor de terbeschikkingstelling van die informatie aan de bedrijven.

Context

Met het oog op gerichte sensibiliseringsacties op de werkvloer wil de overheid de vaccinatiegraad omhoog krijgen. 

In de praktijk zou de overheid geanonimiseerde gegevens ter beschikking stellen aan de arbeidsarts van – al naargelang het geval – de interne of externe preventiedienst van de onderneming.

Het kader uitgewerkt door de sociale partners

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk hebben daartoe het volgende kader uitgewerkt:

  • De overheid deelt de percentages enkel mee voor ondernemingen met minstens 50 werknemers. Zo wordt vermeden dat onrechtstreekse informatie zou kunnen worden afgeleid over de vaccinatie van individuele werknemers.
  • Voor ondernemingen waarvan het aantal gevaccineerden tussen de 20% en de 90% ligt, worden de precieze percentages bezorgd aan de arbeidsartsen. Als het percentage hoger of lager ligt, wordt het precieze percentage niet meegedeeld.
  • Het doel van het communiceren van de vaccinatiegraad aan de arbeidsartsen bestaat uit het sensibiliseren binnen deze ondernemingen waar de vaccinatiegraad laag is.

In voorkomend geval brengt de arbeidsarts de betrokken onderneming op de hoogte van de lage vaccinatiegraad. Hij legt de vaccinatiecijfers voor aan het CPBW, of bij afwezigheid daarvan, aan de vakbondsafvaardiging. Op die manier kunnen alle betrokken actoren met de arbeidsarts nagaan welke collectieve acties inzake sensibilisering nuttig en haalbaar zijn. 

Daarnaast kan de arbeidsarts individuele sensibiliseringsacties ondernemen, door bijvoorbeeld de vaccinatiestatus na te gaan van de werknemer die zich aanbiedt voor een periodieke gezondheidsbeoordeling of een spontane raadpleging. De arbeidsarts kan op dat moment informatie verschaffen aan de werknemer en hem of haar trachten te overtuigen zich te laten vaccineren.

  • De sociale partners benadrukken dat tijdens de sensibiliseringsacties de privacy van alle werknemers gewaarborgd moet worden.

Bron: Standpunt van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk inzake het meedelen van de vaccinatiegraad van de onderneming


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand