Einde van de arbeidsovereenkomst
01 maart 2022

Ontslag om dringende reden: andere activiteiten tijdens een periode van ziekte-afwezigheid

Een arbeidsongeschikte werknemer kan gedurende een periode van arbeidsongeschiktheid geen gelijkaardige activiteiten uitoefenen die zijn spoedig herstel belemmeren. Tot deze conclusie kwam het Arbeidshof van Gent, afeling Brugge in een zaak betreffende een beenhouwer in een grootwarenhuis, die tijdens zijn arbeidsongeschiktheid in zijn eigen zaak als kok werkte.

Context

Een werknemer werkt als chef beenhouwer in een grootwarenhuis. Hij is maandenlang arbeidsongeschikt omwille van knieproblemen, die hem verhinderen om lang rechtop te staan. De werkgever stelt evenwel vast dat hij tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid wel blijft werken in zijn eigen brasserie, die open is in de weekends en op reservatie (feesten, banketten).

De werkgever laat deze feiten driemaal vaststellen door een privédetective. Tijdens de laatste controle wordt de detective vergezeld door een gerechtsdeurwaarder. Meteen na de derde vaststelling wordt de werknemer gehoord door de werkgever, die blijft volhouden dat hij slechts toevallig inviel voor de zieke kok. Hierop besluit de werkgever hem te ontslaan om dringende reden.

De werknemer betwist zijn ontslag zonder succes voor de arbeidsrechtbank, en tekent vervolgens beroep aan.

Beslissing van het Hof

Het Arbeidshof bevestigt de beslissing van de arbeidsrechtbank en oordeelt dat het ontslag wegens dringende reden:

  • Tijdig is: aangezien de werkgever zeker wou zijn dat de werknemer niet slechts toevallig aan het werk was, kon zij drie vaststellingen laten doen door de detective, gespreid over een periode van twee maanden.
  • Bewezen is: de werkgever heeft gehandeld binnen het wettelijke kader (Wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van de privédetective) waardoor het recht op privacy van de werknemer niet geschonden werd. De detectiveverslagen, alsook het proces-verbaal van de gerechtsdeurwaarder, vormen wettige bewijsmiddelen.
  • Gegrond is: de werknemer voerde in zijn eigen zaak, op niet louter occasionele basis, activiteiten uit die gelijkaardig waren aan zijn functie bij zijn werkgever. Bijgevolg handelde de werknemer in strijd met zijn elementaire verplichtingen in het kader van zijn arbeidsovereenkomst, door zijn resterend arbeidspotentieel enkel in te zetten voor zijn eigen zaak. Het Arbeidshof acht het voldoende bewezen dat deze activiteiten zijn genezing en werkhervatting vertragen.

Te onthouden?

Een werknemer mag tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid geen handelingen stellen die zijn herstel vertragen of verhinderen. Dit kan onder meer het geval zijn wanneer hij activiteiten uitoefent die gelijkaardig zijn aan de functie die hij bij zijn Werkgever uitvoerde. Deze tekortkoming kan een ontslag om dringende reden rechtvaardigen.

Bron: Arbh. Gent (afd. Brugge), 16 februari 2022, A.R. nr. 2021/AR/3, onuitgeg.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand