Loon
21 april 2022

Nieuwe regels inzake de lastenverlaging voor nacht- en ploegenarbeid

De Regering heeft de voorwaarden voor de vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing bij nacht- en ploegenarbeid verscherpt

Op 28 maart 2022 heeft de wetgever een wet aangenomen houdende de verlaging van lasten op arbeid. De belangrijkste maatregel is een wijziging in de regeling van de vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor nacht- en ploegenarbeid.

Oude regeling

In geval van nacht- of ploegenarbeid kan de werkgever onder de volgende voorwaarden genieten van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing:

- De werkgever organiseert nachtarbeid of ploegenarbeid (een systeem waarbij minstens twee ploegen van minstens twee werknemers elkaar zonder onderbreking op dezelfde post opvolgen);

- De werkgever kent een ploegen- of nachtpremie toe;

- De werkgever is in principe de bedrijfsvoorheffing op deze premie verschuldigd;

- De werknemers zijn over de betrokken maand ten minste een derde van hun arbeidstijd in ploegen- of nachtarbeid tewerk gesteld.

Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, moet de werkgever de bedrijfsvoorheffing inhouden op het loon van de werknemer, maar wordt hij vrijgesteld een bedrag aan bedrijfsvoorheffing gelijk aan 22,8% van de belastbare bezoldigingen van de betrokken werknemers naar de schatkist door te storten.

De vrijstelling bedraagt 25% voor ondernemingen die in een volcontinu arbeidssysteem werken.

Nieuwigheden

De wet van 28 maart 2022 scherpt de voorwaarden aan om voor een dergelijke vrijstelling in aanmerking te komen:

- Ploegen- en nachtpremies moeten nu een minimumdrempel bereiken:

  • Voor de ploegenpremie: ten minste 2% van het uurloon van de werknemer;
  • Voor de nachtpremie: ten minste 12% van het uurloon van de werknemer.

- Vanaf 1 april 2024 moet de ploegenpremie worden voorzien in het arbeidsreglement, een collectieve arbeidsovereenkomst of de arbeidsovereenkomst;

- De werkgever moet bij de aangifte van de bedrijfsvoorheffing het bewijs leveren dat de werknemers voor wie de vrijstelling wordt gevraagd ploegen- of nachtarbeid hebben verricht.

De wijzigingen zijn op 1 april 2022 in werking getreden en zijn van toepassing op de bezoldigingen die vanaf die datum worden toegekend.

Te onthouden?

Vanaf 1 april 2022 worden de voorwaarden voor de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing in geval van ploegen- en nachtarbeid aangescherpt.

Bron: Wet van 28 maart 2022 houdende de verlaging van lasten op arbeid, B.S., 31 maart 2022.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand