Covid-19
10 mei 2022

Aanwervingen tijdens een periode van “Covid-19 werkloosheid” zijn niet steeds ongeoorloofd

Het gebruik van tijdelijke werkloosheid Covid-19 sluit niet noodzakelijk de aanwerving van extra werknemers uit. Dat heeft de arbeidsrechtbank van Luik in een recent vonnis beslist. De rechtbank verduidelijkt de regels omtrent het “uitbesteden van werk aan derden” tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid Covid-19.

De feiten

Tijdens de coronacrisis heeft een werkgever in de toeristische sector een deel van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid Covid-19 gezet.

Toch had de werkgever in diezelfde periode ook studenten en extra werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur aangeworven.

Volgens de RVA was dit in strijd met de regels inzake de tijdelijke werkloohseid Covid-19 en daarom vorderde de RVA de werkloosheidsuitkeringen terug van de vaste werknemers.

De werkgever start een procedure voor de arbeidsrechtbank tegen deze beslissing van de RVA.

Beslissing van de arbeidsrechtbank

De arbeidsrechtbank wijst erop dat de regelgeving met ingang van 12 juli 2020 uitdrukkelijk een verbod voorziet om in een periode van tijdelijke werkloosheid omwille van Covid-19, een beroep te doen op derden of studenten. De rechtbank preciseert evenwel dat dit verbod slechts van toepassing is onder de volgende voorwaarden:

  • Het extra personeel voert werk uit dat normaliter door een tijdelijk werkloze werknemer wordt uitgevoerd; en
  • Het extra personeel wordt tewerkgesteld op een dag waarop personeel met eenzelfde functie, tijdelijk werkloos is.

In dit geval kon de werkgever voldoende aantonen dat:

  • Ofwel de bijkomende werknemers voor andere functies waren aangeworven, dan de functies van de tijdelijk werkloze werknemers;
  • Ofwel dat geen enkele van de bikomende werknemers in de praktijk tewerkgesteld werden op de momenten dat de vaste werknemers tijdelijk werkloos waren.

Bijgevolg heeft de arbeidsrechtbank de beslissing van de RVA voor verschillende werknemers herzien.

Te onthouden ?

Het gebruik van tijdelijke werkloosheid Covid-19 sluit niet noodzakelijk de aanwerving van extra werknemers uit. Dit is alleen het geval indien het extra personeel tijdens de periodes van schorsing van de arbeidsovereenkomst in de praktijk ook daadwerkelijk de gebruikelijke taken van de werkloze werknemers uitvoert.

Bron : Arbeidsrechtbank – afd. Dinant, 25 februari 2022, A.G. nr. 21/303/A, onuitgeg

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand