Reglementering
20 september 2022

Een werkgever kan frequent zieke werknemers bijkomende verplichtingen opleggen

In een recent arrest oordeelt het Arbeidshof van Brussel dat een werkgever via het arbeidsreglement frequent zieke werknemers mag opdragen om zich spontaan aan te melden bij de controlearts.

Context

Het arbeidsreglement van een onderneming bepaalt dat werknemers met een hoge Bradford-factor verplicht telefonisch contact moeten opnemen met de controlearts, zelfs zonder voorafgaand verzoek door de werkgever. 

De werkgever weigert een werknemer het recht op gewaarborgd loon voor de dagen waarop hij naliet om dit te doen. 

De werknemer meent dat deze bepaling van het arbeidsreglement hem een bijkomende verplichting oplegt die niet door de wet voorzien is en bovendien discriminatoir is ten aanzien van werknemers die vaak ziek zijn. Omwille van die reden vordert hij de betaling van het gewaarborgd loon. 

Het arrest van het Arbeidshof

Het Arbeidshof van Brussel oordeelt enerzijds dat de bepalingen van het arbeidsreglement de verplichtingen van de werknemer niet verzwaren, en anderzijds dat er evenmin sprake is van discriminatie.

De werkgever hanteerde objectieve en transparante criteria, met name de Bradford-factor, om bepaalde werknemers te verplichten zich steeds aan te melden bij de controlearts. De arbeidsovereenkomstenwet bepaalt dat de werknemer zich « desgevraagd » moet aanbieden bij de controlearts. Het Arbeidshof stelt vast dat dit verzoek ook collectief kan gebeuren, zoals in deze zaak het geval is. De bepalingen van het arbeidsreglement zijn dus wettig. 

Daarnaast is er geen sprake van discriminatie op grond van de huidige of toekomstige gezondheidstoestand. De automatische verplichting om zich bij de controlearts te melden voor werknemers met een hoge Bradford-factor, maakt inderdaad een ongunstigere behandeling uit, maar is gerechtvaardigd door een legitiem doel, waarvoor de middelen passend en noodzakelijk zijn, aangezien: 

  • korte, frequente en onvoorziene ziekteperiodes meer organisatorische problemen met zich meebrengen en meer belastend zijn voor zijn collega’s, dan één langdurige afwezigheid.
  • de verplichting enkel van toepassing is op werknemers van wie de afwezigheid wegens ziekte een bepaalde objectieve norm overschrijdt;
  • de betrokken werknemers voldoende geïnformeerd worden over de maatregel, die kadert in een uitgebreid welzijnsbeleid; 
  • de verplichting zeer beperkt is, aangezien de werknemer enkel telefonisch contact dient op te nemen met de controlearts; 

Te onthouden ?

Een werkgever kan onder bepaalde voorwaarden werknemers die frequent afwezig zijn wegens arbeidsongeschiktheid vragen om zich spontaan aan te melden bij de controlearts. Één en ander moet deel uitmaken van een globaal welzijnsbeleid en werknemers moeten uitdrukkelijk geïnformeerd worden over de verplichtingen (bv. via het arbeidsreglement en individuele brieven).

Heeft u vragen over deze News, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze advocaten.

Bron: Arbeidshof Brussel (NL), 23 mei 2022, 2021/AB/124, onuitgeg.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand