Reglementering
29 september 2022

Re-integratietraject 2.0 : een grondige hervorming!

Vanaf 1 oktober 2022 ondergaat het re-intregatietraject een grondige hervorming, zowel wat de basisprincipes als wat de concrete toepassingsmodaliteiten betreft. Het RIT staat nu los van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht, waarvoor nu een specifieke procedure geldt.We bespreken deze wijzigingen in twee aparte artikelen: deze eerste tekst gaat enkel over het nieuwe re-integratietraject.

Het re-integratietraject 2.0

Een koninklijk besluit van 11 september 2022 hervormt het re-integratietraject. Voortaan wordt het re-integratietraject volledig losgekoppeld van de eventuele beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

Hieronder bespreken we de belangrijkste wijzigingen. Meer details over de verschillende stappen van dit "re-integratietraject 2.0", vindt u in onze Newsletter, te raadplegen via de volgende link: Newsletter re-integratietrajet 2.0.

Het re-integratieverzoek

Het re-integratietraject kan enkel opgestart worden op verzoek van:

  • De werknemer, of, mits toestemming, zijn behandelend arts mits. Dit kan vanaf het begin van de arbeidsongeschiktheid;
  • De werkgever, ten vroegste na een ononderbroken periode van drie maanden arbeidsongeschiktheid.

De adviserend arts van het ziekenfonds kan het re-integratietraject dus niet meer opstarten.

De beslissing van de PAAA en het re-integratieplan

Bij de re-integratiebeoordeling kan de preventieadviseur-arbeidsarts (PAAA) slechts drie beslissingen nemen (in plaats van 5, zoals voorheen):

  • Beslissing A: de werknemer is tijdelijk ongeschikt voor het overeengekomen werk, maar kan in de tussentijd aangepast werk of ander werk uitvoeren;
  • Beslissing B: de werknemer is definitief ongeschikt voor het overeengekomen werk, maar kan aangepast of ander werk uitvoeren;
  • Beslissing C: het is om medische redenen (tijdelijk) niet mogelijk een re-integratiebeoordeling uit te voeren. Het re-integratietraject wordt dan beëindigd en kan na een periode van 3 maanden opnieuw worden opgestart (tenzij de PAAA afwijkt van deze termijn).

De werkgever moet, in principe, een re-integratieplan opstellen bij een beslissing A of B nadat hij de concrete mogelijkheden voor aangepast of ander werk of voor aanpassingen aan de werkpost heeft onderzocht en nadat hij voorafgaand overleg heeft gepleegd met de betrokken actoren.

Het einde van het re-integratietraject

Het re-integratietraject zal in 5 gevallen (voorheen 3) als beëindigd worden beschouwd, met name wanneer de werkgever:

  • door de PAAA ervan op de hoogte wordt gebracht dat de werknemer niet is ingegaan op de herhaalde uitnodigingen voor de re-integratiebeoordeling;
  • een beslissing C heeft ontvangen van de PAAA;
  • een verslag heeft bezorgd aan de werknemer en de PAAA waarin hij de onmogelijkheid om een re-integratieplan op te stellen, motiveert;
  • het re-integratieplan dat door de werknemer geweigerd is, aan de PAAA heeft bezorgd;
  • het re-integratieplan dat door de werknemer is geaccepteerd, aan de PAAA en de werknemer heeft bezorgd.

Het einde van het re-integratietraject heeft evenwel niet meer tot gevolg dat het einde van de arbeidsovereenkomst owille van medische overmacht kan worden vastgesteld. Dit zal voortaan enkel nog kunnen, volgend op een specifieke procedure, die wij in een volgend artikel zullen toelichten.

Inwerkingtreding en overgangsregime

Het re-integratietraject 2.0 treedt in werking op 1 oktober 2022, met uitzondering van de bepalingen over het einde van het re-integratietraject en overmacht.

In dit verband bepaalt de FOD WASO dat de beslissingen die de PAAA voor deze datum en dus op basis van de oude regeling heeft genomen, geldig blijven. Anderzijds zullen de PAAA’s vanaf 1 oktober het nieuwe systeem moeten toepassen, ook als het re-integratietraject voor die datum werd opgestart.

Bron: koninklijk besluit tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft, B.S., 20 september 2022.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand