Reglementering
05 oktober 2022

Het nieuwe stelsel tijdelijke werkloosheid « energie » is in werking getreden

De regering kondigde aan dat ze een speciale regeling voor tijdelijke werkloosheid om economische redenen zouden invoeren voor energie-intensieve bedrijven. De RVA heeft de voorwaarden van dit bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid intussen bekend gemaakt.

Toepassingsgebied

Dit nieuwe bijzondere stelsel van tijdelijke werkloosheid geldt voor "energie-intensieve" ondernemingen, met name:

  • Ondernemingen waarvan de aankoop van energieproducten (niet noodzakelijkerwijs aardgas of elektriciteit) ten minste 3% van de toegevoegde waarde van de onderneming voor het kalenderjaar 2021 uitmaakt; OF
  • Ondernemingen waarvan de definitieve energierekening voor het trimester voorafgaand aan het trimester waarin gebruik wordt gemaakt van de bijzondere regeling tijdelijke werkloosheid is verdubbeld ten opzichte van de definitieve energierekening over hetzelfde trimester van het voorgaande jaar.

Deze regeling staat open voor zowel arbeiders als bedienden (geen onderscheid tussen beide categorieën, zoals wel het geval is bij gewone economische werkloosheid) en voor zowel de privésector als de publieke sector (met uitzondering van statutaire ambtenaren).

Regeling

Deze regeling kan de vorm aannemen van:

  • Een volledige schorsing gedurende maximum 4 weken; of
  • Gedeeltelijke arbeid waarbij er minder dan 3 arbeidsdagen per week of minder dan 1 arbeidsweek per 2 weken wordt gewerkt, gedurende maximum 3 maanden.

De werkgever kan, bij het bereiken van de termijn van 4 weken of 3 maanden, onmiddellijk een nieuwe regeling van volledige schorsing of gedeeltelijke arbeid invoeren, zonder een verplichte werkweek te hoeven invoeren.

De administratieve instructies van de RVA verduidelijken de procedure (infoblad E5).

Werkloosheidsuitkeringen

Werknemers die tijdelijk werkloos zijn, kunnen onmiddellijk een werkloosheidsuitkering van de RVA ontvangen, zonder te moeten voldoen aan de voorwaarde van de wachttijd (bepaald aantal gewerkte dagen in een referteperiode). Ze moeten echter wel voldoen aan de vergoedbaarheidsvoorwaarden (arbeidsgeschiktheid, inkomstenderving, enz.).

Van 1 oktober tot en met 31 december 2022 bedraagt de werkloosheidsuitkering 70% van het gemiddelde begrensde loon (huidig maximum van 3.075,04 €). Deze uitkeringen zijn onderworpen aan de bedrijfsvoorheffing van 26,75%.

Voor elke dag tijdelijke werkloosheid moet de werkgever aan de werknemer een toeslag betalen van minstens 6,22 € per dag (geïndexeerd bedrag).

Inwerkingtreding

Deze regeling geldt van 1 oktober 2022 tot 31 december 2022.

Bron: administratieve instructies van de RVA van 1 oktober 2022 (infoblad E5).

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand