Reglementering
01 maart 2023

Geolocalisatie-gegevens kunnen als bewijsmateriaal voor een ontslag gebruikt worden

In een recente uitspraak heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat het ontslag van een werknemer op basis van gegevens verzameld door een geolocalisatie-systeem in een bedrijfswagen, geen inbreuk vormt op zijn recht op privacy.

Context

Een Portugese onderneming heeft een medisch vertegenwoordiger in dienst die klanten bezoekt. De werknemer heeft een bedrijfswagen die hij ook voor privédoeleinden mag gebruiken. De bedrijfswagen is uitgerust met een geolocalisatie-systeem dat toelaat om achteraf de locatie van de wagen en de afgelegde professionele kilometers na te gaan. Het systeem is permanent actief.

De werkgever informeert de werknemer over dit systeem, de modaliteiten en de gevolgen ingeval van fraude.

Dankzij het geolocalisatie-systeem kan de onderneming fraude vaststellen in de registratie van arbeidsuren en de afgelegde professionele kilometers. Bovendien blijkt dat de werknemer heeft geprobeerd om de goede werking van het systeem te verstoren. De onderneming ontslaat de werknemer op grond van deze feiten.

De werknemer betwist vervolgens zijn ontslag voor de Portugese rechter en stelt dat het bewijsmateriaal verzameld werd in strijd met zijn recht op privacy. De Portugese rechter bevestigt evenwel de rechtmatigheid van het ontslag. De werknemer stelt vervolgens beroep in bij het Europees Hof voor de rechten van de mens.

De beslissing van het EHRM

Om na te gaan of de nationale rechters de Europese regels inzake het recht op privacy gerespecteerd hebben, gaat het Hof na of er een correcte belangenafweging gemaakt werd tussen:

  • Het recht op privacy in hoofde van de werknemer enerzijds en;
  • Het recht van de werkgever om de goede werking van de onderneming te waarborgen anderzijds.

Volgens het Hof werd deze afweging wel degelijk correct gemaakt, op basis van de volgende overwegingen:

  • De werknemer was geïnformeerd over de controle, de modaliteiten en de doeleinden ervan, alsook over de gevolgen in geval van fraude;
  • De onderneming streefde een legitiem doel na met de controle;
  • Slechts een beperkt aantal personen binnen de onderneming had toegang tot de verzamelde gegevens.

Te onthouden?

Een geolocalisatie-systeem in een bedrijfswagen moet een legitiem doel nastreven, beperkt blijven tot het strikt noodzakelijke en bekend zijn bij de werknemers. Daarnaast moet de werkgever ook de AVG respecteren bij deze gegevensverwerking.

In dit verband, gegevens van een geolocalisatie-systeem kunnen desgevallend gebruikt worden om een ontslag te rechtvaardigen.

Aarzel niet om contact op te nemen met één van onze advocaten indien u vragen heeft over deze News!

Bron:Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Florindo de Almeida Vasconcelos Gramaxo t. Portugal, 13 december 2022, https://www.echr.coe.int/

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand