Covid-19
22 oktober 2021

Werknemers vrijgesteld van COVID Safe Ticket, ook al is het verplicht voor bezoekers

De werknemers op plaatsen waar de verplichting van het CST geldt, vallen buiten de verplichting om een CST te kunnen voorleggen.

Sinds 15 oktober 2021 is het voorleggen van een COVID Safe Ticket (CST) verplicht voor de toegang tot bepaalde plaatsen of evenementen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (restaurants, theaters, enz.).

De overheid heeft echter uitdrukkelijk voorzien in uitzonderingen voor werknemers die werken op plaatsen of evenementen waar het CST vereist is.

Context

Sinds 15 oktober 2021 is een COVID Safe Ticket (CST) verplicht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de toegang tot bepaalde plaatsen. Het is verplicht in de horeca, in instellingen uit de culturele sector (met meer dan 50 personen) en in zorginstellingen.

Deze verplichting treedt in Wallonië in werking vanaf 1 november 2021. In Vlaanderen is er nog geen algemene verplichting.

Gevolgen voor de werknemers in de betrokken sectoren

Zoals geschreven in onze News van 23 juli 2021, mag de werkgever niet vragen naar de individuele vaccinatiestatus van werknemers. Het betreft immers bijzondere persoonsgegevens, waarvan de verwerking in beginsel verboden is.

Om deze reden hebben de bevoegde autoriteiten bepaald dat in principe enkel "bezoekers" van de inrichtingen en evenementen waarop de maatregel van toepassing is, geviseerd worden. Dit betekent dat de organisator, de bedrijfsleider, vrijwilligers, werknemers, zelfstandigen en dienst- en zorgverleners buiten het toepassingsgebied van de maatregel vallen.

Dit verschil in behandeling is gerechtvaardigd omdat deze categorieën van personen gemakkelijk kunnen worden gecontroleerd op de naleving van de gezondheidsvoorschriften, hetgeen niet het geval is voor bezoekers. Bovendien zou het verplichten van het CST voor deze specifieke categorieën betekenen dat zij gevaccineerd moeten worden, wat momenteel niet is toegestaan.

De Brusselse en Waalse werknemers van de betrokken sectoren moeten dus niet beschikken over een CST, en de werkgevers kunnen het toekennen van bepaalde voordelen niet koppelen aan het CST. Ze mogen dus bijvoorbeeld geen werknemers weigeren in het bedrijfsrestaurant.

De sectorgids en alle andere gidsen/protocollen blijven echter volledig van toepassing op deze werknemers (zie over dit onderwerp onze News van 18 oktober 2021).

De werkgever kan bij bedrijfsfeesten en teambuildings geen CST eisen als de activiteit door de werkgever zelf binnen het bedrijf wordt georganiseerd, maar als de activiteit buiten het bedrijf en door een derde wordt georganiseerd, zijn de desbetreffende voorschriften (evenement, HORECA, enz.) van toepassing. In dat geval kan het CST worden opgevraagd en gecontroleerd door de externe organisator (niet door de werkgever).

De FOD WASO brengt deze regels nog eens in herinnering in de FAQ, laatst aangepast op 14 oktober 2021.

Bronnen:

  • Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Ordonnantie betreffende de uitbreiding van het COVID Safe Ticket in geval van noodzakelijkheid voortvloeiend uit een specifieke epidemiologische situatie;
  • Voor Wallonië: décret du 20 octobre 2021 relatif à l’usage du COVID Safe Ticket et à l’obligation de port du masque.
We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand