Reglementering
19 november 2021

De werkgever die geen re-integratietraject aanbiedt riskeert een schadevergoeding

De wet voorziet niet in een specifieke sanctie wanneer de werkgever nalaat tijdig een re-integratietraject aan te bieden. De werknemer zou wel een schadevergoeding kunnen vorderen, maar moet dan het bestaan van schade en een oorzakelijk verband bewijzen.

De feiten

In het kader van een door de werkgever opgestart re-integratietraject, oordeelt de Preventieadviseur arbeidsarts dat de werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt is en in tussentijd in staat is om ander of aangepast werk te doen.

Er wordt evenwel geen werk gemaakt van een re-integratieplan binnen de wettelijke termijn van 55 werkdagen en bovendien wordt de werknemer een korte tijd nadien ontslagen.

De werknemer meent recht te hebben op een schadevergoeding wegens het niet-nakomen van de wettelijke verplichting om tijdig een re-integratieplan voor te stellen.

Beslissing van de rechtbank

Na een beslissing van de Preventieadviseur-arbeidsarts dat een werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt is, met de mogelijkheid om in de tussentijd aangepast of ander werk te doen ("traject A"), is de werkgever verplicht een re-integratieplan op te stellen.

De werkgever heeft hiervoor 55 werkdagen en dient dit te doen in overleg met de werknemer en de preventieadviseur-arbeidsarts.

De werkgever had dus een fout begaan door niet tijdig een re-integratieplan op te stellen.

Bij gebreke aan een wettelijke sanctie, moet de werknemer zich evenwel op het gemeen recht inzake burgerlijke aansprakelijkheid beroepen en, naast de fout, het bestaan van schade en een oorzakelijk verband aantonen.

In dit geval beriep de werknemer zich op het verlies van een kans om zijn werk te behouden.

Omdat er in dit geval geen schade aannemelijk gemaakt werd omdat er verschillende werknemers ontslagen werden in dezelfde periode, omwille van economische redenen, werd er geen schadevergoeding toegekend.

Te onthouden ?

Er is geen specifieke compensatieregeling voor de werknemer wanneer de werkgever zijn verplichtingen met betrekking tot het re-integratieplan niet nakomt. Om een schadevergoeding te bekomen, moet de werknemer het bestaan van schade en een oorzakelijk verband met de fout van de werkgever aantonen.

Bron: Arbrb. Luik, afd. Verviers, 3 februari 2021, A.G. nr. 20/78/A.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand