Einde van de arbeidsovereenkomst
04 mei 2022

Fysieke agressie tussen collega’s, zelf buiten de werkplek, kan een dringende reden uitmaken

In een recent vonnis bevestigt de arbeidsrechtbank van Brussel dat fysieke agressie tussen collega’s een dringende reden voor ontslag vormt. Het feit dat het voorval plaatsvond op de bedrijfsparking, na het einde van de werkdag, is daarbij niet relevant.

Feiten

De gebeurtenissen vonden plaats na afloop van de werkdag. Onderwerg naar de parking, kwam het tot een schermutseling tussen twee arbeiders, waarbij de ene probeerde zijn collega in te halen en de andere expres de doorgang versperde. Het kwam daarbij tot trekken en duwen tussen beide collega’s.

De feiten werden gemeld aan de personeelsdienst. Een bewakingscamera die buiten het bedrijf hing, had de feiten ook gefilmd. Tijdens hun verhoor hebben de werknemers de feiten toegegeven. Een van hen heeft zelf ontslag genomen. De tweede werd om ontslagen om dringende reden.

Deze laatste betwistte zijn ontslag en bracht de zaak voor de Brusselse arbeidsrechtbank. 

De beslissing

Hoewel hij de feiten erkende, probeerde de ontslagen werknemer het geweld te minimaliseren en te rechtvaardigen, door te verwijzen naar eerdere racistische opmerkingen van zijn collega. De arbeidsrechtbank verwerpt deze argumenten, aangezien hij er geen bewijs van voorlegt.

De rechtbank beklemtoont dat een gevecht, provocatie of dreiging met fysiek geweld tussen collega’s een dringende reden voor ontslag kan uitmaken. Het is niet van belang of de gebeurtenissen op de werkplek plaatsvinden of daarbuiten, zoals in dit geval, op de parking van het bedrijf. Dergelijke feiten verbreken immers noodzakelijkerwijs de vertrouwensrelatie tussen werkgever en werknemer.

De arbeidsrechtbank heeft het ontslag van de werknemer om dringende reden bevestigd. Ondertussen tekende de werknemer beroep aan tegen deze beslissing.

Te onthouden?

Fysieke agressie tussen collega’s kan een ontslag om dringende reden rechtvaardigen, ongeacht of het geweld buiten de werkuren en de werkplek plaatsvindt.

Bron: Nederlandstalige Arbeidsrechtbank van Brussel, 10 februari 2022, A.G. nr. 21/55/A.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand