Loon
27 juli 2022

De werkgever mag eenzijdig het type bedrijfswagen wijzigen

In een recent vonnis bevestigt de arbeidsrechtbank van Brussel dat een werkgever het recht heeft om het type van bedrijfswagen van een werknemer wijzigen, zelfs indien de werknemer zich hier tegen verzet. 

De feiten 

Een werkgever, een kleine KMO, informeert een werkneemster dat zij haar bedrijfswagen (BMW X3) moet inruilen voor een ander model (Ford Ecosport). De BMW was immers volledig afgeschreven en de milieuvriendelijke Ford werd op dat ogenblik door niemand anders binnen de onderneming gebruikt. In haar bedrijfswagenovereenkomst had de werkneemster zich akkoord verklaard met het recht van de werkgever om eenzijdig het type van bedrijfswagen te wijzigen.

De werkneemster eist evenwel van haar werkgever een financiële compensatie omdat de nieuwe wagen volgens haar « een lagere waarde » heeft. De zaak komt voor de Nederlandstalige arbeidsrechtbank van Brussel.

De beslissing van de arbeidsrechtbank 

Volgens de arbeidsrechtbank is de overeenkomst volgens dewelke de werkgever zich het recht voorbehoudt om het type van bedrijfswagen eenzijdig te wijzigen geldig. Het merk en het model van de wagen zijn geen essentiële arbeidsvoorwaarden. Enkel de terbeschikkingstelling van de bedrijfswagen die voor privédoeleinden mag worden gebruikt, maakt een loonsvoordeel uit.

Dat de werkneemster het bedrijfswagentype evenmin als een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst beschouwde, blijkt volgens de rechtbank uit het feit dat: 

  • zij in het verleden ook reeds akkoord was gegaan met een model van een « lagere waarde »;
  • ze zich niet beroept op de eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar enkel om een financiële compensatie vraagt.

Deze beslissing is nog niet definitief, aangezien de werkneemster heroep heeft aangetekend tegen de beslissing van de arbeidsrechtbank.

Te onthouden?

Het type van bedrijfswagen maakt – in tegenstelling tot het recht om een bedrijfswagen voor privédoeleinden te mogen gebruiken – op zich geen essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst uit. De werkgever kan bijgevolg bedingen dat hij eenzijdig het type van bedrijfswagen van een werknemer mag wijzigen. 

Bron: Nederlandstalige arbeidsrechtbank Brussel 31 mei 2022, A.R. 21/689/A, onuitgeg. 

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand