Reglementering
01 september 2022

Vanaf 1/1/2023: nieuwe regels voor termijnen uitgedrukt in werkdagen (bv. 3-dagen termijn)

Momenteel telt de zaterdag mee als “werkdag”, voor de berekening van de termijnen die in werkdagen uitgedrukt worden, tenzij de zaterdag ook een wettelijke feestdag is. De kennisgeving per aangetekend schrijven, kan bijgevolg plaatsvinden op een zaterdag. Op 1 januari 2023 treedt evenwel een hervorming van het burgerlijk wetboek in werking (boek 1 nieuw BW). Volgens deze nieuwe wetsbepalingen is een zaterdag geen werkdag.

Huidige regelgeving

Tot nu toe wordt de zaterdag in het arbeidsrecht als een werkdag beschouwd. Deze regel is niet uitdrukkelijk opgenomen in de wet, maar blijkt wel uit de voorbereidende werken van de arbeidsovereenkomstenwet.

Dit principe heeft gevolgen voor de berekening van de termijnen die in werkdagen uitgedrukt worden, zoals bijvoorbeeld in geval van een ontslag

·     Indien het ontslag met prestatie van een opzegtermijn per aangetekende brief wordt gegeven, gebeurt de kennisgeving ervan op de derde werkdag na de datum van verzending. De opzeggingstermijn neemt dan een aanvang op maandag volgend op de week van de kennisgeving;

Opdat een opzeggingstermijn de eerstvolgende maandag zou kunnen ingaan, moet de kennisgeving dus uiterlijk op zaterdag gebeuren en moet de aangetekende brief uiterlijk woesdag verstuurd worden;

·     Voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst om dringende reden geldt een dubbele termijn van 3 werkdagen.

Impact van het nieuwe Burgerlijk Wetboek

In boek 1 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat op 1 januari 2023 in werking treedt, is bepaald dat wanneer termijnen in werkdagen uitgedrukt zijn, de wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen niet meetellen.

Deze algemene regels zijn van toepassing tenzij de wet of een rechtshandeling een andere regel bepaalt. Momenteel bevat de arbeidsovereenkomstenwet geen afwijkende bepaling op deze regeling.

Tenzij de rechtbanken hierover anders zouden oordelen, impliceert deze wetswijziging dan ook dat de zaterdag niet langer zal meetellen voor de berekening van de termijnen die in werkdagen uitgedrukt zijn, zoals het geval is voor bepaalde formaliteiten bij ontslag:

·     Indien de werkgever de opzeg wil laten ingaan op de eerstvolgende maandag, moet hij de opzeg uiterlijk op dinsdag (in plaats van woensdag) versturen;

·     Indien de werkgever op woensdag kennis krijgt van een (mogelijke) dringende reden, heeft hij tot de daaropvolgende maandag de tijd om over te gaan tot ontslag (in plaats van zaterdag).

Deze regel kan ook gevolgen hebben op tal van andere gebieden van het arbeidsrecht: termijn voor het indienen van een medisch attest van arbeidsongeschiktheid, beroep tegen een beslissing van de preventieadviseur-arbeidsarts over definitieve ongeschiktheid, enz.

Te onthouden?

Vanaf 1 januari 2023 is een zaterdag geen werkdag meer voor de berekening van termijnen in werkdagen. Dit zal gevolgen hebben voor de formaliteiten in het kader van een ontslag. Het kan evenwel niet uitgesloten worden dat een rechter hier anders over zou oordelen, of dat de wetgever nog ingrijpt voor wat het arbeidsrecht betreft. To be continued...

Hebt u vragen over deze news of hebt u praktisch advies nodig, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze advocaten.

Bron: Wet van 28 april 2022 houdende Boek 1 “Algemene bepalingen” van het Burgerlijk Wetboek, B.S. 1 juli 2022.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand