Einde van de arbeidsovereenkomst
05 september 2022

Een fout van de post bij het afleveren van een aangetekende brief, tast de geldigheid van het ontslag om dringende reden niet aan

In een recent arrest bespreekt het Arbiedshof van Luik de gevolgen van een vergissing van de post bij het versturen van de aangetekende motiveringsbrief bij een ontslag om dringende reden. Wanneer de werkgever de aangetekende brief tijdig verstuurd heeft, zijn de formele vereisten nageleefd en blijft het ontslag geldig, ook al heeft de werknemer de brief nooit ontvangen.

Context

Een werkgever ontslaat een werknemer om dringende reden, wegens morele en seksuele intimidatie van collega’s en omwille van insubordinatie.

Na de kennisgeving van het ontslag, stuurt de werkgever per aangtekend schrijven ook de brief met de toelichting van de redenen voor het ontslag en dit alles binnen de wettelijke termijnen. Door een fout bij de post ontvangt de werknemer de tweede brief evenwel niet.

Het Arbeidshof onderzoekt de geldigheid van het ontslag, gelet op het feit dat de werknemer de brief moet de redenen voor het ontslag nooit ontvangen heeft.

Beslissing van het Arbeidshof

Volgens het hof is de verantwoordelijkheid van de werkgever beperkt tot het verzenden, binnen de wettelijke termijn, van de brief waarin de dringende reden wordt meegedeeld, aan het laatst bekende adres van de werknemer (woon- of verblijfplaats). De werkgever is niet verantwoordelijk voor de ontvangst van deze brief, tenzij dit het gevolg zou zijn van zijn eigen fout. Het feit dat de werknemer de brief niet heeft ontvangen, is in dit geval enkel te wijten aan de post.

Toen de brief werd teruggestuurd, heeft de werkgever onjuist gereageerd door de enveloppe te openen. Dit zorgt er echter niet voor dat de inhoud van de brief onzeker wordt. Het Hof stelt vast i) dat een afschrift van de brief kort na het ontslag aan de vakbond van de werknemer werd verstuurd en ii) dat de inhoud van de brief overeenkomt met de feiten die de werkgever vaststelde en kon bewijzen.

Het Hof besluit dat het ontslag regelmatig is. Wat de grond van de zaak betreft, bevestigt het Hof de dringende reden.

Te onthouden?

Indien de werkgever geen fout heeft begaan, doet het feit dat de werknemer de brief met de motivering van de dringende reden niet heeft ontvangen, niets af aan de geldigheid van het ontslag.

In een dergelijke situatie raden wij werkgevers aan de eventueel teruggezonden brief niet te openen en deze (in de gesloten enveloppe) aan de werknemer terug te sturen, en ook het bewijs van deze tweede verzending te bewaren.

Bron: Arbeidshof Luik,afd. Neufchâteau, 23 februari 2022, A.R. nr. 2020/AU/21, onuitgeg.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand