Reglementering
21 oktober 2022

Nieuw recht om een “flexibele werkregeling” aan te vragen (CAO nr. 162)

De CAO nr. 162 introduceert het recht voor werknemers in de privé-sector om een “flexibele werkregeling” te vragen om voor hun kind of voor een ziek familielid te zorgen. Daarna voorziet de CAO ook in specifieke waarborgen voor werknemers die van dit recht gebruik maken.Hieronder lichten wij de belangrijkste elementen toe van deze nieuwe regeling, die sinds 1 oktober 2022 in werking is getreden.

Voorwaarden

Om een flexibele werkregeling te kunnen aanvragen, moet de werknemer gedurende de 6 maanden voorafgaand aan de aanvraag in dienst zijn van de werkgever.

De werknemer kan in twee gevallen een flexibele werkregeling aanvragen:

  • Eerste hypothese: de werknemer wil zorgen voor zijn kind. Een flexibele werkregeling is mogelijk tot de twaalfde verjaardag van het kind, opgetrokken tot 21 jaar wanneer het kind een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid heeft.
  • Tweede hypothese: de werknemer wenst persoonlijke zorg of steun aan een gezinslid of familielid te verlenen dat om een ernstige medische reden hieraan behoefte heeft.

Modaliteiten

De flexibele werkregeling bestaat uit een aanpassing van het bestaande werkpatroon van de werknemer. Dit kan de vorm aannemen van bijvoorbeeld:

  • Een vermindering van de arbeidstijd;
  • Een aanpassing van het werkrooster;
  • Telewerk;
  • De 4-dagen werkweek (zie arbeidsdeal);
  • Glijdende uurroosters;
  • Enz.

De werknemer kan eender welke aanpassing van zijn werkpatroon aanvragen, maar wanneer de gevraagde aanpassing niet mogelijk is binnen het juridisch kader van de onderneming, dan moet eerst het juridisch kader aangepast worden alvorens de gevraagde regeling kan toegestaan worden.

De flexibele werkregeling kan aangevraagd worden voor een periode van maximaal 12 maanden (onverminderd eventuele afwijkingen of verlengingen). De werknemer die aan de voorwaarden voor dit recht voldoet, kan bovendien onbeperkt gebruik maken van dit recht en steeds nieuwe aanvragen doen. Zo zouden ouders bijvoorbeeld kunnen vragen om tijdens elke schoolvakantie vrijwillig deeltijds te werken.

Procedure

De onderstaande procedure is van toepassing:

  • AANVRAAG: Drie maanden van tevoren, dient de werknemer een schriftelijke aanvraag in bij de werkgever. Deze aanvraag moet specifieke elementen bevatten: de soort gewenste flexibele werkregeling, het zorgdoeleinde, enz.
  • ANTWOORD: Binnen een maand na de aanvraag, geeft de werkgever de werknemer een schriftelijk en gemotiveerd antwoord. De werkgever kan i) het verzoek aanvaarden, ii) het weigeren, iii) de uitoefening van de flexibele arbeidsregeling uitstellen of iv) de werknemer een andere flexibele werkregeling voorstellen.
  • Uiterlijk op het tijdstip waarop de flexibele werkregeling ingaat, moet de werknemer aantonen voor welk doeleinde de flexibele werkregeling is getroffen.

Waarborgen voor de uitoefening van het recht

Een werknemer die dit recht uitoefent, geniet specifieke bescherming tegen nadelige maatregelen en tegen ontslag. Ook het niet-hernieuwen van een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, kan een nadelige maatregel uitmaken.

In geval van schending van deze bescherming, heeft de werknemer recht op een vergoeding van 2 tot 3 maanden loon in geval van een nadelige maatregel en van 4 tot 6 maanden loon in geval van ontslag. 

Bronnen:

  • Wet tot gedeeltelijke omzetting van de richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van richtlijn 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven, aangenomen op 29 september 2022 en nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad;
  • Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 162 van 27 september 2022 tot invoering van een recht om een flexibele werkregeling aan te vragen.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand