Einde van de arbeidsovereenkomst
23 november 2022

Nieuwe regels inzake medische overmacht

Tot voor kort, werd de medische overmacht vastgesteld na afloop van een re-integratietraject (RIT). Sinds kort is het RIT losgekoppeld van de medische overmacht.Medische overmacht, kan nu enkel nog ingeroepen worden, na een specifieke procedure, die op 28 november in werking treedt. Deze procedure lichten wij hier toe.

De nieuwe “medische overmacht” 

De wet van 30 oktober 2022 wijzigt het artikel 34 van de Arbeidsovereenkomstenwet en vult het aan met een specifieke procedure om medische overmacht vast te stellen.

Hieronder bespreken we de belangrijkste veranderingen. Indien u meer details wenst, kan u onze Newsletter bekijken, beschikbaar via volgende link: Newsletter medische overmacht.

Opstart van de procedure

Enkel de werknemer of de werkgever kunnen het initiatief nemen om de procedure op te starten.

Een dergelijk initiatief kan enkel:

  • Voor zover er geen RIT lopende is; en
  • Na een ononderbroken periode van arbeidsongeschiktheid van ten minste 9 maanden.

De preventieadviseur-arbeidsarts (“PAAA”) nodigt de werknemer uit voor een medisch onderzoek, ten vroegste 10 dagen na de kennisgeving van het verzoek.

Beoordeling en beslissing van de PAAA 

In geval van definitieve ongeschiktheid voor de overeengekomen functie, kan de werknemer de PAAA schriftelijk vragen om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken. Enkel in dat geval zal de PAAA in zijn beslissing de voorwaarden voor aangepast of ander werk toelichten.

Uiterlijk 3 maanden na de aanvraag, deelt de PAAA zijn beslissing aan de partijen mee, met eventuele aanbevelingen voor de aanpassing van de post of voor ander werk.

Binnen 7 kalenderdagen na ontvangst van deze beslissing kan de werknemer die niet heeft gevraagd de mogelijkheden van aangepast of ander werk te onderzoeken, dit alsnog gemotiveerd vragen. 

De vaststelling van medische overmacht 

Een beëindiging wegens medische overmacht is pas mogelijk indien (1) de beslissing van de PAAA definitief geworden is, (2) de werknemers definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk en (3) voor zover :

  • De werknemer niet heeft gevraagd de mogelijkheden van aangepast werk of ander werk te onderzoeken; OF
  • De werkgever de PAAA en de werknemer een gemotiveerd verslag heeft meegedeeld waarin hij uitlegt dat het onmogelijk is een plan op te maken voor aangepast werk of ander werk; OF
  • De werknemer het plan, meegedeeld door de werkgever, heeft geweigerd.

Indien de procedure niet tot een beëindiging wegens medische overmacht leidt, kan pas na nog eens 9 maanden arbeidsongeschiktheid een nieuw verzoek worden ingediend.

Te onthouden?

Vanaf 28 november 2022 gelden nieuwe regels en procedures voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht. Zo kan de procedure, die nu is losgekoppeld van het RIT, alleen worden ingeleid na een ononderbroken periode van arbeidsongeschiktheid van ten minste 9 maanden.

Als u vragen heeft over deze News, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze advocaten!

Bronnen: 

  • Wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid, B.S., 18 november 2022 ; 
  • Koninklijk besluit van 1 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft, B.S., 20 september 2022.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand