Reglementering
27 december 2022

Recente crisis-maatregelen ten voordele van werkgevers

De Belgische wetgever heeft onlangs verschillende maatregelen aangenomen/uitgebreid om de werkgevers te ondersteunen tegen de gevolgen van de economische- en energiecrisis. Deze maatregelen betreffen de tijdelijke werkloosheid "energie", de toekenning van betalingstermijnen voor de socialezekerheidsbijdragen en de verlaging van de sociale werkgeversbijdragen. Deze worden hieronder beschreven.

Verlenging van de tijdelijke werkloosheid “energie”

Sinds 1 oktober 2022 geldt een nieuwe speciale regeling voor tijdelijke werkloosheid voor "energie-intensieve” bedrijven. Meer details vindt u in onze News van 5 oktober in het infoblad E5 van de RVA.

Deze regeling zou aflopen op 31 december 2022, maar wordt nu verlengd tot 31 maart 2023.

Wij merken op dat de wet uitdrukkelijk bepaalt dat de opzeggingstermijn geschorst wordt tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid, wanneer de opzeg uitgaat van de werkgever. Dit is niet het geval indien de opzeg uitgaat van de werknemer.

Toekenning betalingstermijnen voor de socialezekerheidsbijdragen

Werkgevers die als gevolg van de energiecrisis ernstige economische moeilijkheden ondervinden, kunnen de RSZ om betalingstermijnen verzoeken (maximaal 24 maandelijkse termijnen) voor:

  • De bijdrage jaarlijkse vakantie voor het jaar 2022;
  • De socialezekerheidsbijdragen voor het 3de en 4de kwartaal van 2022 en het 1ste kwartaal van 2023;
  • Rechtzettingen van bepaalde socialezekerheidsbijdragen tot en met 30 juni 2023.

De werkgever moet een gemotiveerd verzoek indienen op de portaalsite van de Belgische sociale zekerheid, via de volgende link. Deze motivatie moet betrekking hebben op de financiële gevolgen van de energiecrisis voor het bedrijf.

Verlaging en uitstel van werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid

Een programmawet, goedgekeurd door de Kamer op 20 december 2022, voorziet, onder bepaalde voorwaarden, voor werkgevers van de privésector en voor bepaalde publieke werkgevers:

  • Een vermindering van 7,07% van de “netto globale werkgeversbijdrage” aan de sociale zekerheid voor de eerste twee kwartalen van 2023;

Deze korting wordt automatisch door de RSZ toegekend.

  • De mogelijkheid om betalingsuitstel te vragen voor een bedrag van 7,07% van de totale netto globale werkgeversbijdrage, voor het 3de en 4de kwartaal van 2023;

Werkgeversmoeten hiertoe voor elk betrokken kwartaal een aanvraag indienen bij de RSZ via het portaal van de sociale zekerheid.

De bijdragen waarop dit uitstel betrekking heeft, moeten in 2025 betaald worden in vier gelijke delen, gespreid over de vier kwartalen van het jaar.

Deze maatregelen treden in werking op 1 januari 2023.

Bronnen:

  • Wet van 30 oktober 2022 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de energiecrisis, B.S., 3 november 2022;
  • Wet van 10 november 2022 dat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid toelaat betalingstermijnen toe te kennen voor de bijdragen verschuldigd voor het derde en vierde kwartaal 2022 en voor het eerste kwartaal 2023 zonder toepassing van sancties, B.S., 23 november 2022;
  • Programmawet van 20 december 2022, goedgekeurd door de Kamer van volksvertegenwoordigers op 20 december 2022, nog niet gepubliceerd;
  • Administratieve instructies van de RVA van 5 december 2022 (infoblad E5).
We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand