Reglementering
30 december 2022

Zaterdag blijft een werkdag in het arbeidsrecht, ook na 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 treedt de bepaling van het nieuwe Burgerlijk wetboek in werking waardoor “zaterdagen” buiten de definitie van het begrip “werkdag” vallen. Dit zou ook gevolgen hebben voor de termijnen die gelden in het arbeidsrecht.In navolging van een advies van de NAR, heeft de wetgever evenwel beslist dat deze bepaling niet van toepassing is op, onder meer, de wetgeving inzake arbeidsverhoudingen. Zaterdag blijft dus een werkdag in het arbeidsrecht.

Context

In boek 1 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat op 1 januari 2023 in werking treedt, is bepaald dat wanneer termijnen in werkdagen uitgedrukt zijn, de wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen niet meetellen.

In onze News van 1 september 2022 vindt u meer toelichtingen hierover.

Afwijking voor het sociaal recht

In navolging van een vraag van de Minister van werk, had de Nationale arbeidsraad (NAR) in een advies aangegeven dat het wenselijk zou zijn om de huidige definitie van het begrip werkdag in het sociaal recht niet te wijzigen.

De wetgever is ingegaan op dit advies en heeft op 22 december 2022 een wet gestemd die voorziet dat deze bepaling van het nieuwe Burgerlijk wetboek niet van toepassing is “op de bepalingen die de regelgeving van de arbeidsverhouding tot voorwerp hebben, de sociale zekerheid en de sociale bijstand.”

Deze wet werd op 30 december 2022 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en zal in werking treden op 1 januari 2023.

Storm in een glas water dus: voor wat het arbeidsrecht betreft, wijzigt er niets. Termijnen uitgedrukt in werkdagen omvatten dus nog steeds de zaterdagen. Enkel zon- en feestdagen blijven uitgesloten.

Te onthouden?

De zaterdagen worden nog steeds als werkdagen beschouwd voor de berekening van de termijnen in het arbeidsrecht, tenzij uitdrukkelijk anders voorzien in een specifieke bepaling.

Bron: wet houdende de neutralisatie van artikel 1.7 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wat betreft het arbeidsrecht en de sociale zekerheid en sociale bijstand, B.S., 30 december 2022.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand