Collectief arbeidsrecht
13 maart 2023

Sociale verkiezingen van 2024: verplichting tot het bijhouden van een register van uitzendkrachten

Een onderneming die vanaf het tweede kwartaal van 2023 uitzendkrachten tewerkstelt, moet een register van uitzendkrachten bijhouden. Deze werknemers tellen mee voor de berekening van de drempels van 50 of 100 werknemers. Als de ondernemingsraad vóór 1april 2023 unaniem akkoord gaat, is de onderneming echter vrijgesteld van deze verplichting.

In mei 2024 moeten ondernemingen met gemiddeld ten minste 50 werknemers een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) inrichten. Bedrijven met gemiddeld ten minste 100 werknemers, zullen ook een ondernemingsraad moeten instellen.

De referteperiode voor het bepalen van het gewoonlijk gemiddeld aantal werknemers in de onderneming loopt van 1oktober 2022 tot 30 september 2023.

De tewerkgestelde uitzendkrachten die geen vaste werknemer vervangen wiens arbeidsovereenkomst is geschorst (bijvoorbeeld wegens vakantie, tijdskrediet, arbeidsongeschiktheid, enz.) spelen ook een rol in deze berekening.

Voor de uitzendkrachten is de periode vanaf het tweede kwartaal van 2023 van belang, met andere woorden de periode tussen 1 april 2023 en 30 juni 2023.

Gedurende deze periode is de onderneming verplicht een register van uitzendkrachten bij te houden. Dit register neemt de vorm aan van een bijlage bij het algemeen personeelsregister. Voor elke uitzendkracht vermeldt het register :

Het nummer van inschrijving;

  • De voor- en familienaam;
  • De begindatum van de terbeschikkingstelling;
  • De einddatum van de terbeschikkingstelling;
  • Het uitzendbureau dat de uitzendkracht ter beschikking heeft gesteld;
  • De wekelijkse arbeidsduur van de uitzendkracht.

Ondernemingen die duidelijk meer dan 50 of 100 werknemers in dienst hebben, zijn ook verplicht dit register van uitzendkrachten bij te houden. 

De wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen staat ondernemingen die een ondernemingsraad hebben evenwel toe om hiervan af te wijken. Indien de ondernemingsraad in de notulen van een vergadering in het eerste kwartaal van 2023 unaniem verklaart dat de drempel van 100 werknemers is overschreden, dan is de onderneming vrijgesteld van het bijhouden van een register van uitzendkrachten.

Het unanieme akkoord van de ondernemingsraad, waarbij de onderneming wordt vrijgesteld van het bijhouden van een register van uitzendkrachten, moet dus vóór 1 april 2023 worden vastgelegd.

Te onthouden? 

Een onderneming met minder dan 100 werknemers moet in het tweede kwartaal van 2023 een register van uitzendkrachten bijhouden.

Een onderneming met meer dan 100 werknemers is ook verplicht een register van uitzendkrachten bij te houden, tenzij de ondernemingsraad vóór 1 april 2023 unaniem akkoord is om hiervan af te wijken.

Bron: artikel 7, § 4 van de wet dd. 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand