Reglementering
27 maart 2023

Uitbreiding van de bescherming tegen represailles na meldingen van discriminatie

Nieuwe wetgeving verruimt en verduidelijkt de bescherming tegen nadelige maatregelen ten aanzien van werknemers die naar aanleiding van een feit van discriminatie een melding maken, een klacht indienen of een rechtsvordering instellen.

Context

Europa wijst België al enkele jaren op de tekortkomingen in haar antidiscriminatiewetgeving. Zo is er bijvoorbeeld onvoldoende bescherming voor getuigen van een vermeende discriminatie, tegen nadelige maatregelen.

Een nieuwe wet van februari 2023 zou aan aan deze kritiek tegemoet moeten komen. De wijzigingen zouden op 1 mei 2023 in werking treden, afhankelijk van de datum van bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad.

Uitbreiding en verduidelijking van de bescherming tegen nadelige maatregelen 

Wanneer een werknemer het (vermeend) slachtoffer is van discriminatie en een klacht indient of een rechtsvordering instelt, wordt hij beschermd tegen nadelige maatregelen door de werkgever. 

De wet brengt onder meer de volgende wijzigingen aan in de beschermingsregeling:

i)     Hypotheses van bescherming

·       Vroeger: de werknemer werd alleen beschermd bij een gemotiveerde klacht, die intern of bij specifieke instanties werd ingediend, of bij een gerechtelijke procedure;

·       Voortaan: wordt de bescherming uitgebreid tot meldingen en klachten. De eerdere verschillende soorten klachten blijven behouden, maar zonder formele vereisten.

ii)   Beschermde personen

·       Vroeger: de bescherming gold voor “officiële” getuigen, die een ondertekend en gedateerd document van hun verklaring konden overleggen, en voor getuigen in de gerechtelijke procedure;

·       Voortaan: De wet schrapt deze formele vereisten voor getuigen. De bescherming wordt ook uitgebreid tot personen die het slachtoffer raad geven, hulp bieden of bijstaan, alsook tot elke persoon die beweert dat de wet is overtreden (zelfs als er geen sprake is van daadwerkelijke discriminatie).

iii)  Begin van de bescherming

·     Vroeger: de bescherming begon op het ogenblik waarop een klacht werd ingediend of een rechtsvordering werd ingesteld;

·     Voortaan: de werknemer is beschermd vanaf het ogenblik waarop de werkgever van deze stappen op de hoogte is of redelijkerwijze had kunnen zijn.

iv)  Draagwijdte van de bescherming

·       Vroeger: bij een nadelige maatregel tegen de beschermde werknemer, moest de werkgever aantonen dat de maatregel vreemd was aan de acties (klacht of rechtsvordering) van de werknemer om een schadevergoeding te vermijden;

·       Voortaan: de redenen voor de nadelige maatregelen moeten niet alleen vreemd zijn aan de acties van de werknemer, maar ook aan de inhoud van de klacht, melding of procedure.

Cumul van schadevergoedingen

De wet voegt een verduidelijking toe over de cumul van schadevergoedingen. De schadevergoeding die aan de werknemer wordt toegekend in geval van schending van de bescherming tegen nadelige maatregelen kan worden gecumuleerd met de schadevergoeding die verschuldigd is omwille van de discriminatie zelf.

Te onthouden ?

Wanneer een werknemer het (vermeende) slachtoffer is van discriminatie en een klacht indient of een rechtsvordering instelt, wordt hij beschermd tegen nadelige maatregelen door de werkgever. De wet breidt deze bescherming uit en versterkt deze, door ook bij “eenvoudige” meldingen de persoon te beschermen en door “niet-officiële” getuigen te beschermen.

Bron: Wetsontwerp van 28 november 2022 tot wijziging van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen, de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden, de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie, en de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, wat de bescherming tegen nadelige maatregelen betreft, aangenomen door de Kamer van volksvertegenwoordigers op 16 februari 2023, nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand