Einde van de arbeidsovereenkomst
24 april 2023

Bij de beoordeling van een dringende reden kan de schade en de omvang ervan relevant zijn

Het Hof van Cassatie verduidelijkt dat bij de beoordeling van de zwaarte van een fout in het kader van een dringende reden, rekening kan worden houden met (de omvang van) de schade die door de fout is ontstaan.

Context

Een werkneemster is eindverantwoordelijke voor het uitvoeren van BTW-aangiften van een vennootschap.

Ze laat evenwel na om tijdig de BTW-aangifte in te dienen, waarop de onderneming een boete ontvangt. De werkneemster betaalt de boete zonder dit aan haar leidinggevende te melden. Daarnaast voert de fiscale administratie een ambtshalve aanslag uit wegens niet-aangifte, die de werkneemster nalaat te betwisten. Deze tekortkomingen veroorzaken aanzienlijk schade aan de werkgever.

De werkgever beslist om de werkneemster te ontslaan om dringende reden. De werkneemster betwist de dringende reden met succes, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. De werkgever tekent cassatieberoep aan.

Beslissing van het Hof van Cassatie

Volgens het Hof van Cassatie oordeelde de beroepsrechter onterecht dat er bij de beoordeling van de zwaarte van de fout geen rekening moet worden gehouden met het bestaan of de omvang van schade voor de werkgever.

Anders gezegd, bij de beoordeling van de fout die een ontslag wegens dringende reden rechtvaardigt, kan rekening worden gehouden met de veroorzaakte schade en de omvang van de schade:

  • Zo kan een fout een dringende reden uitmaken omdat ze de werkgever (aanzienlijke) schade heeft berokkend;
  • Daarentegen kan een fout mogelijks geen dringende reden uitmaken omdat ze de werkgever geen of zeer geringe schade heeft berokkend.

We benadrukken evenwel dat schade één van de mogelijke beoordelingscriteria uitmaakt, en daarenboven niet vereist is. Dit arrest wijzigt niets aan de eerdere rechtspraak van het Hof van Cassatie waarin geoordeeld werd dat:

  • het feit dat een ontslag om dringende reden rechtvaardigt, moet worden beoordeeld samen met de omstandigheden die daaraan het karakter van dringende reden verlenen;
  • schade geen noodzakelijke voorwaarde is om te kunnen spreken van een dringende reden.

Te onthouden?

Het bestaan (en de omvang) van schade die een werkgever oploopt door de fout van een werknemer, zijn elementen waarmee rekening kan worden gehouden om de zwaarte van een fout te beoordelen die een ontslag wegens dringende reden rechtvaardigt.

Aarzel niet om één van onze advocaten te raadplegen indien u hierover vragen zou hebben!

Bron: Cass., 6 februari 2023, S.18.0095.N, www.juportal.be.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand