Loon
08 mei 2023

Bedrijven met winst in 2022 kunnen een “koopkrachtpremie” toekennen aan werknemers

Vanaf 1 juni 2023 kunnen bedrijven opnieuw een koopkrachtpremie toekennen die vrijgesteld is van sociale en fiscale bijdragen. Het gaat daarbij om bedrijven die het goed gedaan hebben tijdens de crisis of die in 2022 (uitzonderlijk) hoge winsten hebben geboekt. De premie kan maximaal 500 € of 750 € bedragen.

Koopkrachtpremie

Rekening houdend met de loonnorm van 0% voor de periode 2023-2024, heeft de regering toch de mogelijkheid willen bieden aan de bedrijven die in 2022 goede resultaten hebben geboekt, om een “koopkrachtpremie” toe te kennen aan de werknemers.

Toekenningsmodaliteiten

De uitbetaling van de koopkrachtpremie gebeurt onder de vorm van elektronische of papieren “consumptiecheques”, die uitsluitend in bepaalde winkels te gebruiken zijn.

Concreet moet de toekenning van een koopkrachtpremie vastgelegd worden in:

  • Een collectieve arbeidsovereenkomst ("CAO") op sectoraal vlak: in dat geval kunnen ondernemingen een premie tot 500 € toekennen indien ze in 2022 een “hoge” winst hebben behaald, of tot 750 € indien ze een “uitzonderlijk hoge” winst hebben behaald. Om geldig te zijn, moet de sectorale CAO het begrip “(uitzonderlijk) hoge winst” definiëren;
  • Of een ondernemingsCAO: in dat geval moet de werkgever alleen het behalen van “goede resultaten” (in plaats van een (uitzonderlijk) hoge winst) gedurende de crisis aantonen;
  • Of een individuele schriftelijke overeenkomst met de werknemer, indien geen CAO kan worden gesloten bij gebrek aan een syndicale delegatie of wanneer het gaat om een personeelscategorie waarvoor het niet gebruikelijk is een CAO te sluiten.

Ook in de twee laatste gevallen, mag de premie maximaal 750 € per werknemer bedragen.

Sociale en fiscale behandeling

De koopkrachtpremie die aan de voorwaarden voldoet, is een nettobedrag waarop enkel een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 16,5% verschuldigd is.

Opgelet: de wet tot invoering van deze bijzondere bijdrage en fiscale vrijstelling moet op het ogenblik van het publiceren van dit bericht nog worden goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Om de (para-)fiscale vrijstelling te genieten, moet de premie voldoen aan de klassieke voorwaarden voor consumptiecheques: geen omzetting of vervanging van bestaande vergoedingen of voordelen (al dan niet onderworpen aan sociale bijdragen), uitgifte op naam van de werknemer, geen inwisseling tegen contant geld, vermelding van de nominale waarde van de consumptiecheques, enz.

Bovendien moet de premie aan bepaalde specifieke voorwaarden voldoen:

  • De premie kan enkel worden uitgegeven tussen 1 juni en 31 december 2023;
  • De papieren cheque moet vermelden dat de geldigheid beperkt is tot en met 31 december 2024;
  • De premie moet het voorwerp uitmaken van een CAO of een individuele overeenkomst en het plafond van 500 of 750 € respecteren, al naargelang van het geval (zie hierboven).

Te onthouden?

Vanaf 1 juni 2023 kunnen ondernemingen die het goed gedaan hebben, hun werknemers een koopkrachtpremie van maximaal 500 euro of 750 euro netto toekennen. De premie is wel onderworpen aan een bijzondere bijdrage van 16,5%.

Alvorens deze premie toe te kennen, kunnen bedrijven wel best het resultaat afwachten van de sectorale onderhandelingen over de loonnorm en de goedkeuring van eventuele sectorale CAO’s waarin het begrip “(uitzonderlijk) hoge winst” wordt gedefinieerd.

Aarzel niet om contact op te nemen met één van onze advocaten indien u vragen heeft over dit onderwerp!

Bronnen:

  • Koninklijk besluit van 23 april 2023 betreffende de koopkrachtpremie, B.S., 28 april 2023;
  • Wetsontwerp van 28 april 2023 houdende maatregelen inzake het loonoverleg voor de periode 2023-2024, nog niet aangenomen.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand