Telewerk in het buitenland: meer flexibiliteit op het vlak van sociale zekerheid
Door een nieuw Europees kaderakkoord kunnen werknemers die minder dan 50% van het werk via telewerk in hun thuisland verrichten, toch onderworpen blijven aan het sociale zekerheidsstelsel van de lidstaat waar hun werkgever gevestigd is.
Context
Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland geldt het principe dat sociale zekerheidsbijdragen moeten worden betaald in de lidstaat waar de werknemer werkt. Bij een gelijktijdige tewerkstelling in meerdere lidstaten is de werknemer echter onderworpen aan de sociale zekerheid van zijn woonstaat indien hij daar een substantieel gedeelte van zijn werkzaamheden verricht. Substantieel betekent in de praktijk minstens 25%.
Sinds de covid-19 pandemie is telewerk meer frequent. Dit kan gevolgen hebben voor het toepasselijke sociale zekerheidsrecht wanneer telewerk (gedeeltelijk) vanuit het thuisland wordt uitgevoerd.
Een nieuw Kaderakkoord maakt het nu mogelijk om structureel meer flexibiliteit te voorzien voor transnationaal telewerk, doordat de maximale grens van 25% tewerkstelling in het thuisland opgetrokken wordt.
Het nieuwe Kaderakkoord
Op basis van het nieuwe Kaderakkoord, zal een werknemer nog steeds onder het sociale zekerheidsstelsel vallen van het land waar de zetel van zijn werkgever gevestigd is, indien hij niet meer dan 50% telewerk in zijn thuisland verricht. Voorts gelden de volgende voorwaarden:
- Het uitzonderingsregime wordt niet automatisch toegepast, maar moet worden aangevraagd door de werkgever of de werknemer. De exacte aanvraagprocedure moet nog bepaald worden. De uitzondering zal toepast kunnen worden voor een telkens hernieuwbare periode van 3 jaar;
- Het gaat enkel over telewerk dat wordt verricht in de woonplaats van de werknemer, en dus niet in een louter tijdelijke verblijfplaats (of een vakantieadres) in het buitenland;
- Zowel het land waar de onderneming gevestigd is, als het land van de woonplaats van de werknemer, moeten het kaderakkoord ondertekend hebben. België heeft reeds aangekondigd dit te zullen doen en de RSZ zal in één van haar volgende nieuwsbrieven bevestigen welke andere lidstaten tot dit kaderakkoord zullen toetreden.
Daarnaast is de toepassing van dit kaderakkoord uitgesloten in de volgende gevallen:
- De werknemer voert nog gewoonlijk andere activiteiten dan telewerk uit in het land van zijn woonplaats;
- De werknemer voert nog gewoonlijk activiteiten uit in een andere lidstaat dan de werkstaat en de woonstaat;
- De aanvraag betreft – behoudens bepaalde uitzonderingen – een situatie van transnationaal telewerk dat betrekking heeft op een periode die vóór de inwerkingtreding van het kaderakkoord gesitueerd kan worden. Het akkoord treedt in werking op 1 juli 2023, indien de twee betrokken lidstaten op dat moment het akkoord ondertekend hebben.
Te onthouden?
Vanaf 1 juli 2023 kunnen werknemers tot 50% van het werk in hun thuisland verrichten, en toch onderworpen blijven aan het sociale zekerheidsstelsel van de lidstaat waar hun werkgever gevestigd is.
De toepassing van dit regime is wel aan een reeks voorwaarden onderworpen en vereist dat de betrokken lidstaten eerst het kaderakkoord ondertekenen.
Heeft u vragen over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze advocaten!
Bron: Framework Agreement on the application of Article 16 (1) of Regulation (EC) No. 883/2004 in cases of habitual cross-border telework, beschikbaar via deze link.