Reglementering
06 september 2023

Hervorming van het betaald educatief verlof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft het systeem van betaald educatief verlof hervormd. De nieuwe regels zijn op 1 september 2023 in werking getreden.

De wijzigingen aan het systeem van betaald educatief verlof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben betrekking op deeltijdse werknemers, erkende beroepsopleidingen, het maximum aantal uren betaald educatief verlof en terugbetalingen aan de werkgever.

Deeltijdse werknemers

Vroeger hadden deeltijdse werknemers recht op betaald educatief verlof op voorwaarde dat ze minstens 4/5e werkten of op basis van variabele uurroosters tewerkgesteld werden.

Deze voorwaarden zijn nu afgeschaft. Betaald educatief verlof is voortaan een mogelijkheid voor deeltijdse werknemers indien het tewerkstellingspercentage minstens 25% bedraagt van een voltijdse betrekking.

Net als in het verleden hangt het aantal uren betaald educatief verlof af van het tewerkstellingspercentage van de werknemer, zoals contractueel voorzien.

Erkende beroepsopleiding

De regering heeft het aantal beroepsopleidingen dat recht geeft op betaald educatief verlof uitgebreid. De lijst met erkende beroepsopleidingen is beschikbaar via deze link.

Deze opleidingen moeten minstens 32 contacturen per jaar omvatten. Met contacturen worden bedoeld "opleidingsuren waarbij er sprake is van direct contact - fysiek of elektronisch - tussen de opleider en de cursist”. Self-learning platforms zijn daarom uitgesloten van betaald educatief verlof.

Het maximumaantal uren betaald educatief verlof

Het maximumaantal uren betaald educatief verlof wordt in verschillende gevallen verhoogd naar 130 uur:

  • voor opleidingen gevolgd door een werknemer met hooguit een getuigschrift of diploma van hoger secundair onderwijs (voorheen 120 uur);
  • voor opleidingen om een andere nationale taal, gebarentaal of een vreemde taal te leren wanneer deze rechtstreeks verband houdt met de beklede functie (voorheen 80 uur);
  • voor opleidingen die de verwerving van digitale basisvaardigheden mogelijk maken en die het mogelijk maken de digitale inclusie en de inschakeling op de arbeidsmarkt van werknemers met hooguit een getuigschrift of diploma van lager secundair onderwijs te versterken (voorheen 80 uur).

Werkzaamheden, projecten, eindscripties, stages en beroepsgerichte leeractiviteiten met degelijke begeleiding en evaluatie worden gelijkgesteld met contacturen. Deze verschillende activiteiten tellen echter niet mee voor het minimumaantal uren dat een opleiding moet inhouden.

Terugbetaling werkgever

Vanaf het schooljaar 2023-2024 betaalt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het loon en sociale zekerheidsbijdragen voor de uren educatief verlof aan de werkgever terug, beperkt tot een vast bedrag van 22,07 EUR per uur. Deze terugbetaling is daarnaast ook beperkt tot 700.000,00 EUR per kalenderjaar en per werkgever.

Als dit maximum wordt overschreden, behoudt de werknemer zijn recht op betaald educatief verlof met behoud van zijn normale loon. De werkgever moet dit loon dan op het gewone tijdsstip uitbetalen.

Bron: Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 29 juni 2023 met betrekking tot de nadere regels voor de toekenning van betaald educatief verlof, B.S. 21 augustus 2023.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand