Einde van de arbeidsovereenkomst
08 maart 2024

Ontslagmotivering bij arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur : HvJ spreekt zich uit

In een arrest van 20 februari 2024 herhaalt het Hof van Justitie dat lidstaten geen regelingen mogen voorzien waarbij de voortijdige beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur niet schriftelijk gemotiveerd moet worden, wanneer die verplichting wel bestaat voor arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur.

Feiten

Een Pools bedrijf ontslaat een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder hem de ontslagredenen mee te delen.

Voor een Poolse rechtbank voert de werknemer aan dat de Poolse wetgeving discriminatoir is, aangezien het enkel voorziet in een verplichting tot ontslagmotivering voor arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur.

De Poolse rechtbank stelt hierover een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie.

Beslissing van het HvJ

Volgens Richtlijn 1999/70/EG mogen werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd niet ongunstiger worden behandeld dan werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, louter op grond van het feit dat zij voor bepaalde tijd werken, tenzij een verschillende behandeling om objectieve redenen gerechtvaardigd is.

Het Hof analyseert de situatie in twee fasen:

  • Is er sprake van een minder gunstige behandeling? Volgens het Hof missen werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur hierdoor mogelijks belangrijke informatie op grond waarvan zij kunnen oordelen of het ontslag ongerechtvaardigd was, en kunnen overwegen om naar een rechter te stappen.
  • Kan het verschil in behandeling worden gerechtvaardigd op objectieve gronden? De Poolse regering beroept zich op de flexibiliteit die inherent is aan arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, hetgeen door het Hof niet wordt aanvaard. Een motiveringsplicht staat de flexibiliteit voor dit type van arbeidsovereenkomsten immers niet in de weg, aldus het Hof.

Toepassing in het Belgisch recht

CAO nr. 109 biedt werknemers de mogelijkheid om de precieze ontslagredenen op te vragen bij hun werkgever.

Werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur hebben ook dit recht. In de praktijk geldt dit alleen voor werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van meer dan 6 maanden, wiens overeenkomst door de werkgever wordt beëindigd vóór het verstrijken van de vastgestelde termijn. Er geldt immers een algemene beperking tijdens de eerste 6 maanden, ongeacht het type van arbeidsovereenkomst.

Anderzijds blijven de regels inzake het "kennelijk onredelijk ontslag" en de sancties in dat verband beperkt tot arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur.

Te onthouden ?

Werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van meer dan 6 maanden wiens overeenkomst door de werkgever wordt beëindigd vóór het verstrijken van de vastgestelde termijn, hebben het recht om de redenen voor hun ontslag te kennen, op dezelfde manier als werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De Belgische regelgeving is op dit punt reeds conform deze Europese rechtspraak.

Bron: HvJ 20 februari 2024, zaak C-715/20, www.curia.be

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand