Ontslagbescherming voor werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan
Een werkgever die een werknemer ontslaat om redenen die verband houden met een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voorplanting, stelt zich bloot aan de betaling van een schadevergoeding.
Vanaf de kennisgeving door de werknemer van de behandeling, tot het verstrijken van een termijn van twee maanden, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst alleen beëindigen om redenen die geen verband houden met de behandeling.
Na afloop van de behandeling heeft de werknemer het recht terug te keren naar dezelfde of een gelijkwaardige functie.
Context
Tot voor kort bood de Belgische wetgeving geen specifieke bescherming tegen ontslag voor werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting (MBV) ondergingen.
In het geval van MBV, hetgeen duidelijk uitsluitend betrekking heeft op vrouwelijke werknemers, moesten deze laatsten zich (onrechtstreeks) beroepen op de antidiscriminatiewet en het geslachtscriterium.
De wet van 24 maart 2024 voert nu wel een afzonderlijke beschermingsgrond in.
Bescherming tegen ontslag
De bescherming tegen ontslag loopt vanaf de kennisgeving door de werknemer aan de werkgever van het medisch attest waaruit de behandeling blijkt, tot het verstrijken van een termijn van twee maanden.
Tijdens deze periode mag de werkgever de arbeidsovereenkomst alleen beëindigen om redenen die geen verband houden met de behandeling. De bewijslast ligt bij de werkgever, en de werknemer kan vragen om een schriftelijke kennisgeving van deze reden.
Als de werkgever dit bewijs niet levert, moet hij een forfaitaire vergoeding betalen gelijk aan 6 maanden brutoloon.
Recht om terug te keren naar de functie
Een werknemer die een dergelijke behandeling ondergaat, heeft het recht om na afloop van de behandeling terug te keren naar dezelfde of een gelijkwaardige functie. Daarnaast heeft de werknemer het recht om te genieten van elke verbetering van de arbeidsvoorwaarden waarop deze tijdens zijn/haar afwezigheid aanspraak had kunnen maken.
Het niet-respecteren van deze garanties maakt een vorm van discriminatie uit, die recht kan geven op een schadevergoeding gelijk aan zes maanden loon, eventueel te cumuleren met de schadevergoeding ingevolge de ontslagbescherming.
Bron : Wet van 24 maart 2024 tot wijziging van de arbeidswet van 16 maart 1971 en van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen, tot instelling van een bescherming voor de werkneemsters en de werknemers die van het werk afwezig zijn om een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medisch begeleide voortplanting te volgen.