Reglementering
13 september 2024

EU richtlijn over duurzaam ondernemen: enkele aandachtspunten voor bedrijven

Op 25 juli is een belangrijke Europese richtlijn in werking getreden: de CSDDD of CS3D. De richtlijn zet bedrijven aan om duurzaam en verantwoord te ondernemen.

Context

Als onderdeel van de “Green Deal”, neemt de EU verschillende maatregelen op het vlak van duurzaamheid. Één van deze maatregelen is de verplichting voor bedrijven om te rapporteren over hun inspanningen op het vlak van duurzaamheid (“CSRD”).

Een andere maatregel die eveneens deel uitmaakt van de Green Deal, betreft de richtlijn “CSDDD”, die in deze news besproken wordt.

De voornaamste doelstelling is om bedrijven, alsook hun dochterondernemingen en zakenpartners, te verplichten om de negatieve effecten van hun activiteiten en de toeleveringsketen op het vlak van de bescherming van mensenrechten en milieu te identificeren, te voorkomen, te minimaliseren en te remidiëren. Deze rechten omvatten o.m. de vrijheid van vereniging en vergadering, het verbod op discriminatie op de werkvloer en het recht op een eerlijk en waardig loon.

Betrokken bedrijven

De richtlijn zal van toepassing zijn op zeer grote bedrijven, meer specifiek :

  • Europese ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers en met een wereldwijde netto-omzet van meer dan 450.000.000 EUR;
  • EU-moederbedrijven van een groep met meer dan 1.000 werknemers en een wereldwijde netto-omzet van meer dan 450.000.000 EUR;
  • EU franchises in de Europese Unie met een wereldwijde netto-omzet van meer dan 80.000.000 EUR (waarvan ten minste 22.500.000 EUR wordt gegenereerd door royalty's);
  • Niet-Europese bedrijven met die in de EU dezelfde netto-omzetten genereren zoals hierboven beschreven.

KMO’s worden dus niet rechtstreeks geviseerd, maar kunnen wel als onderaannemer of leveranciers van de betrokken bedrijven geïmpacteerd worden.

Nieuwe verplichtingen

Om aan de CSDDD te voldoen, moeten de betrokken bedrijven :

  • Hun hele waardeketen duidelijk in kaart brengen, inclusief dochterondernemingen en indirecte zakelijke banden;
  • Passende zorgvuldigheid integreren in het bestaand beleid en risicobeheersystemen van de onderneming;
  • Effectief risicomanagement toepassen, waarbij de werkelijke of potentiële negatieve effecten op de mensenrechten en het milieu worden geïdentificeerd en geëvalueerd. Het doel is om negatieve effecten te voorkomen, te verwijderen of te minimaliseren;
  • De daadwerkelijk veroorzaakte negatieve effecten herstellen, in geld of in natura;
  • Periodieke evaluaties uitvoeren van hun activiteiten en de genomen maatregelen, door het bedrijf zelf en voor haar dochterondernemingen en zakenpartners;
  • Een klachtenafhandelingsprocedure implementeren, uitgebreid naar de activiteiten van zakenpartners;
  • Een register bijhouden van duurzaamheidsinitiatieven om de publicatie van jaarverslaggen te vergemakkelijken.

Inwerkingtreding

De CSDDD moet tegen 26 juli 2026 zijn omgezet in Belgisch recht. Vennootschappen hebben vervolgens tot 2030 om geleidelijk aan hun nieuwe verplichtingen te voldoen.

Te onthouden ?

Onder de CSDDD zullen de betrokken bedrijven binnenkort maatregelen moeten nemen om elk risico op negatieve gevolgen van hun activiteiten voor het milieu en de mensenrechten te voorkomen, weg te nemen of te beperken.

Daartoe moeten ze een risicobeheerstrategie implementeren, hun bedrijfsbeleid herzien en zorgen voor periodieke monitoring van de impact van zowel hun eigen activiteiten, die van hun dochterondernemingen of van hun zakenpartners.

Bron :

Richtlijn (EU) 2024/1760 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2024 inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en tot wijziging van Richtlijn (EU) 2019/1937 en Verordening (EU) 2023/2859, PBEU, 5 juli 2024.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand