Reglementering
11 oktober 2024

Hervorming van de regelgeving inzake economische migratie in Wallonië

Op 1 september trad in Wallonië een hervorming in werking met betrekking tot de toelating van buitenlandse werknemers tot de Waalse arbeidsmarkt.

De Waalse regering heeft haar regelgeving betreffende de toegang van buitenlandse werknemers tot het grondgebied van het Waalse Gewest hervormd. Deze hervorming omvat onder meer wijzigingen in de toelatingsvoorwaarden tot de arbeidsmarkt, de behandeltermijnen van toelatingsaanvragen en de maximale duur van de vergunningen.

Context

In het kader van het Samenwerkingsakkoord van 2 februari 2018 tussen de federale staat en de deelstaten over het beleid inzake arbeidsvergunningen, heeft de Waalse regering de regels voor economische migratie van buitenlandse werknemers hervormd.

Deze hervorming, die van kracht is sinds op 1 september 2024, heeft tot doel de toelatingsprocedures te vereenvoudigen, de behandeltermijnen te versnellen en meer transparantie te bieden aan werkgevers en buitenlandse werknemers.

Hieronder lichten we de belangrijkste wijzigingen van de hervorming toe.

Belangrijkste punten van de hervorming

Toelatingsvoorwaarden voor werk in het Waalse Gewest

Twee voorwaarden moeten vervuld zijn om een vreemdeling van buiten de EER (zogenaamde derdelanders) toe te laten tot de arbeidsmarkt in het Waalse Gewest:

  1. De werkgever moet aantonen dat het onmogelijk is om een werknemer te rekruteren in het Franse taalgebied voor de aangeboden functie. Dit kan bijvoorbeeld via de lijst van knelpuntberoepen of door een attest van de RVA nadat de vacature gedurende 4 weken werd gepubliceerd.
  2. De werkgever en de derdelander moeten een overeenkomst aangaan – bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst – waarin de werkgever zich verbindt om de reiskosten naar België te dekken en medische en farmaceutische hulp te garanderen.

Arbeidskaart B en gecombineerde vergunning:

  • Arbeidskaart B: voortaan wordt de arbeidskaart B verleend wanneer de aanvraag voor toelating tot werk betrekking heeft op een periode van 90 dagen binnen een periode van 180 dagen (in plaats van de vroegere "strikte" 90 dagen). Een arbeidskaart B kan ook worden aangevraagd voor een grensarbeider, zonder tijdslimiet.
  • Gecombineerde vergunning: wanneer de toelatingsaanvraag meer dan 90 dagen bedraagt, moet de werknemer beschikken over een gecombineerde vergunning (werkvergunning + verblijfsvergunning).

Onbeperkte werkvergunning

Een derdelander kan een werkvergunning voor onbepaalde tijd krijgen als voldaan wordt aan één van de volgende voorwaarden:

  • Hij/zij heeft in een periode van maximaal 10 jaar legaal verblijf, gedurende 4 jaar gewerkt met een werkvergunning, of 3 jaar voor een onderdaan van een land waarmee België een internationaal akkoord heeft gesloten.
  • Hij/zij heeft de status van langdurig ingezetene in een ander EU-land verkregen, na 12 maanden legaal werk in België.
  • Hij/zij heeft een Europese blauwe kaart verkregen in België na 12 maanden legaal werk.

Zodra deze status is verkregen, kan de werknemer van werk of werkgever veranderen zonder een nieuwe aanvraag te moeten indienen.

Toelatingsprocedure

De werkgever moet de vergunningsaanvraag indienen via het portaal www.workinginbelgium.be en de bijbehorende kosten dragen.

De gemachtigde ambtenaar beoordeelt vervolgens de ontvankelijkheid van de aanvraag en stelt de werkgever in kennis van zijn beslissing en/of verzoekt om ontbrekende documenten.

Vervolgens moet de ambtenaar binnen 120 dagen na de kennisgeving een beslissing nemen over de toelating of weigering. Deze termijn kan in bepaalde gevallen korter zijn. Voor verlengingsbeslissingen geldt een termijn van 30 dagen.

Loon en arbeidsvoorwaarden

De werkgever moet ervoor zorgen dat het loon van de buitenlandse werknemer voldoende is om in zijn behoeften en die van zijn gezin te voorzien. Dit loon mag niet lager zijn dan het gewaarborgd gemiddeld maandelijks inkomen en mag niet minder gunstig zijn dan dat van vergelijkbare functies in het Franse taalgebied.

Te onthouden?

Vanaf 1 september 2024 gelden er nieuwe regels in het Waalse Gewest met betrekking tot de werkvergunning voor buitenlandse onderdanen.

Deze hervorming omvat onder meer wijzigingen in de toelatingsvoorwaarden tot de arbeidsmarkt, de behandeltermijnen van de toelatingsaanvragen en de maximale duur van de vergunningen.

Bron: Besluit van de Waalse Regering van 6 juni 2024 betreffende de toelating tot arbeid van buitenlandse werknemers, B.S., 12 augustus 2024.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand