Einde van de arbeidsovereenkomst
17 oktober 2024

Geen cumul tussen kennelijk onredelijk ontslag en misbruik van ontslagrecht

Het Arbeidshof van Brussel heeft zich onlangs uitgesproken over de anti-cumulatieregel die is vastgelegd in CAO nr. 109.

Volgens het Arbeidshof van Brussel kan een schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag niet gecumuleerd worden met een schadevergoeding wegens misbruik van ontslagrecht.

Context

Een werknemer die ontslagen werd wegens dringende reden start een procedure op voor de arbeidsrechtbank. Naast de opzeggingsvergoeding vordert hij ook een vergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag en een vergoeding wegens misbruik van het ontslagrecht. De zaak komt uiteindelijk voor het Arbeidshof van Brussel.

Beslissing van het Arbeidshof

CAO nr. 109 bevat de volgende bepaling over de cumulatie van vergoedingen: "De schadevergoeding [voor kennelijk onredelijk ontslag] is niet cumuleerbaar met enige andere vergoeding die verschuldigd is door de werkgever naar aanleiding van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, met uitzondering van een opzeggingsvergoeding, een niet-concurrentievergoeding, een uitwinningsvergoeding of een aanvullende vergoeding die bovenop de sociale uitkeringen wordt betaald.”

Het Arbeidshof oordeelt dat een schadevergoeding wegens misbruik van het ontslagrecht een vergoeding uitmaakt die verschuldigd is “naar aanleiding van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst”, ook wanneer deze bedoeld is om schade te vergoeden die het gevolg is van een fout van de werkgever bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Het feit dat de schadevergoeding wegens misbruik van ontslagrecht een ander soort gedrag van de werkgever kan bestraffen en een andere schade kan dekken dan de schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag, heeft volgens het Arbeidshof niet tot gevolg dat beide vergoedingen met elkaar gecumuleerd kunnen worden. De anti-cumulbepaling uit CAO nr. 109 is immers duidelijk, waardoor een andere interpretatie niet mogelijk is.

Te onthouden?

Hoewel de rechtspraak niet unaniem is, sluit deze beslissing aan bij de meerderheidsrechtspraak die een cumulatie van een schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag met een schadevergoeding wegens misbruik van ontslagrecht uitsluit.

Bron: Arbh. Brussel 18 maart 2024, A.R. 2022/AB/365.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand