Reglementering
14 maart 2025

Vlaams Taaldecreet: werknemers kunnen zich beroepen op nietige bepalingen

Dat de arbeidsovereenkomst wegens schending van de regels van het Vlaams Taaldecreet absoluut nietig is, belet de werknemer er niet van om zijn vordering te baseren op de nietige bepalingen van de arbeidsovereenkomst die in zijn voordeel zijn. Hierbij moet de werknemer wel de volledige bepaling in acht nemen.

Feiten

De arbeidsovereenkomst van de werknemer werd opgesteld in het Nederlands overeenkomstig het Vlaamse Taaldecreet van 19 juli 1973. Nadat de werkgever door een Britse vennootschap werd overgekocht, voegde die vennootschap Engelstalige bijlagen toe aan de arbeidsovereenkomst.

De werknemer werd vervolgens ontslagen met betaling van een opzegvergoeding. Later stelde de werknemer een vordering in tot betaling van een bonus op basis van in het Engels opgestelde bepalingen.

Procedure ten gronde

Het Vlaams Taaldecreet bepaalt dat de voor werknemers bestemde documenten die in een andere taal dan het Nederlands zijn opgesteld, absoluut nietig zijn. Artikel 10, 5de lid van het Taaldecreet bepaalt echter wel dat de nietigverklaring geen nadeel kan berokkenen aan de werknemer.

De arbeidsgerechten oordeelden daarom dat de bepalingen van de Engelstalige arbeidsovereenkomst nietig waren, maar accepteerden wel dat de werknemer zich op de nietige bepalingen in zijn voordeel kon beroepen. Ze stonden daarom het verzoek tot betaling van de bonus toe.

De werkgever stelde daarop cassatieberoep in tegen het arrest van het arbeidshof.

Uitspraak van het Hof van Cassatie

Het Hof van Cassatie bevestigt nu dat de werknemer zich kan beroepen op de nietige bepalingen van de arbeidsovereenkomst en zijn vordering daarop kan baseren.

In zijn conclusie merkt de advocaat-generaal op: "Wanneer een werknemer zich op een voor hem gunstige bepaling wenst te beroepen dan dient hij het volledige beding in acht te nemen. Hij kan niet in één en dezelfde clausule bepaalde onderdelen weerhouden en andere terzijde schuiven." Een werknemer kan dus niet tegelijkertijd aanspraak maken op de betaling van een bonus, maar de daaraan verbonden aanwezigheidsvoorwaarde in hetzelfde beding terzijde schuiven.

Te onthouden?

Bepalingen die niet in overeenstemming zijn met de regels van het Vlaams Taaldecreet zijn absoluut nietig. De werknemer kan zich echter wel beroepen op nietige bepalingen die in zijn voordeel zijn. In dat geval dient de werknemer de bepaling in zijn geheel in acht te nemen.

Bron: Cass. 3 februari 2025, S.18.0020.N.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand