Covid-19
19 november 2021

Een betaalde afwezigheid van het werk van 36u, voor een corona-test

Een werknemer met milde symptomen van covid-19 kan een online vragenlijst invullen en op basis daarvan het advies krijgen zich te laten testen. In dat geval heeft hij recht op een betaalde afwezigheid.

Om de werklast van de huisartsen te verlichten, werd een onlineapplicatie ontwikkeld voor een zelfbeoordeling van de symptomen. Bij een vermoeden van besmetting met covid-19 krijgt men het advies om zich te laten testen, samen met een afwezigheidsattest dat de werknemer de tijd geeft om de test uit te voeren en het resultaat ervan af te wachten.


De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft een online zelfbeoordelingsapplicatie voor covid-19-symptomen ontwikkeld. In functie van de antwoorden op de vragen, kan de applicatie de betrokkene uitnodigen om een covid-19-test te laten afnemen.

Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Nationale Arbeidsraad de CAO nr. 160 goedgekeurd, die een gerechtvaardigde afwezigheid van het werk voor een covid-19-test invoert, op basis van de self assessment testing tool.

Wij lichten de voorwaarden voor deze betaalde afwezigheid hieronder toe.

1. Toepassingsgebied van de CAO

De CAO is van toepassing op werknemers van de privésector die na het invullen van de vragenlijst, het advies krijgen om een covid-19 test te laten afnemen.

2. Recht om afwezig te zijn voor het afnemen van de test

De werknemer heeft het recht om van het werk afwezig te zijn om een covid-19 test te laten afnemen, wanneer hij hiertoe een advies ontvangt via de self assessment testing tool.

3. Onderscheid tussen werknemers die kunnen telewerken en anderen

De werknemer die kan telewerken, mag van het werk afwezig zijn gedurende de tijd die nodig is om de test te ondergaan. In afwachting van het testresultaat, dient de werknemer zijn arbeidsovereenkomst via telewerk uit te voeren. De werknemer beschikt over een termijn van 36 uur vanaf de aanmaak van het afwezigheidsattest van de self assessment testing tool.

De werknemer die niet kan telewerken, mag van het werk afwezig zijn vanaf de aanmaak van het afwezigheidsattest tot het bekomen van het testresultaat. De maximale duur van de afwezigheid is 36 uur vanaf de aanmaak van het afwezigheidsattest.

4. De verplichting om de werkgever te verwittigen

De werknemer is verplicht de werkgever onmiddellijk op de hoogte te brengen, wanneer hij het advies gekregen heeft om een test te ondergaan. Daartoe moet hij de werkgever het afwezigheidsattest bezorgen.

5. Algemene regels

De tijd voor de afwezigheid van het werk mag uitsluitend gebruikt worden voor het ondergaan van de test en het afwachten van de testresultaten.

Zodra het resultaat van de test bekend is, moet de werknemer de werkgever informeren omtrent de mogelijkheid om het werk al dan niet te hervatten.

De werknemer is evenwel niet verplicht om de ingevulde vragenlijst en/of het resultaat van de test aan de werkgever mee te delen.

6. Modaliteiten voor het afnemen van de test

De werknemer moet zo spoedig mogelijk de covid-19 test laten afnemen.

Bovendien moet de werknemer zich laten testen in een instelling waarvan hij of zij redelijkerwijs kan verwachten dat hij het testresultaat zo spoedig mogelijk zal ontvangen. Ook moet de werknemer kiezen voor een instelling die binnen een redelijke afstand van zijn of haar woning, woonplaats of werkplek is gelegen.

7. Betaling van het gewaarborgd loon

De werknemer heeft recht op gewaarborgd loon ten laste van de werkgever, voor de periode dat hij afwezig is van het werk.

8. Beperking van het gebruik van deze afwezigheid

De werknemer mag maximaal drie keer gebruik maken van de mogelijkheid om afwezig te zijn van het werk voor een covid-19-test.

9. Inwerkingtreding en duur van de regeling

De collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 19 november 2021 en loopt af op 28 februari 2022.

Te onthouden?

De werknemer heeft het recht om ten hoogste 36 uur met behoud van loon van het werk afwezig te zijn om een covid-19-test uit te voeren en de resultaten ervan af te wachten. Om van dit recht gebruik te kunnen maken, moet de werknemer een afwezigheidsattest aan de werkgever bezorgen dat door de self assessment testing tool wordt gegenereerd.


Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 160 tot invoering van een gerechtvaardigde afwezigheid van het werk voor een Covid-19-test op basis van de Self Assesment Testing Tool, www.cnt-nar.be



We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand