Nieuw regels op komst voor de Europese blauwe kaart voor hoogopgeleide werknemers
Met een herziening van het systeem van de Blauwe kaart moet het aanwerven van hoogopgeleide werknemers van buiten de EU gemakkelijker worden.
De Europese blauwe kaart geeft hooggekwalificeerde werknemers van buiten de EU het recht om in een EU-land te wonen en te werken. Door de toelatingsvoorwaarden te vereenvoudigen en de rechten van de blauwe kaarthouders en hun families te verbeteren, wil de EU meer hooggekwalificeerde werknemers aantrekken.
Context
De blauwe kaart geeft hooggekwalificeerde werknemers van buiten de EU het recht om in elk EU-land te wonen en te werken, met uitzondering van Denemarken en Ierland.
De Richtlijn 2021/1883 van 20 oktober 2021 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan, beoogt een algemene versoepeling van het systeem om gemakkelijker hooggekwalificeerde werknemers te kunnen tewerkstellen.
Belangrijkste wijzigingen in de voorwaarden om een Europese blauwe kaart te kunnen bekomen
De volgende wijzigingen, moeten het systeem van de Europese blauwe kaart aantrekkelijker maken:
- De aanvrager moet een geldige arbeidsovereenkomst van minstens 6 maanden voorleggen, in de plaats van 12 maanden;
- De salarisdrempel voor de blauwe kaart die de lidstaten mogen bepalen, bedraagt minimaal 1 keer en maximaal 1,6 keer het gemiddeld jaarlijks brutoloon van de lidstaat;
- Na één jaar werken in het land van verblijf, kan de aanvrager makkelijker reizen binnen de EU. Bovendien mag de werknemer zijn of haar familie meenemen;
- Vluchtelingen en asielzoekers kunnen een blauwe kaart aanvragen in andere lidstaten dan in de lidstaat waar ze bescherming krijgen, zoals tot nu het geval was;
- De Richtlijn vergemakkelijkt bovendien de erkenning van de beroepsvaardigheden. In bepaalde sectoren wordt beroepservaring gelijkgesteld aan een diploma van het hoger onderwijs.
De lidstaten kunnen echter nog steeds andere vergunningen afgeven om hooggekwalficeerde werknemers aan te trekken. Bovendien kiezen ze zelf de uiteindelijke salarisdrempel voor de Europese blauwe kaart. Er zullen dus verschillen tussen de verschillende lidstaten blijven bestaan.
Omzetting van de Richtlijn in België
De lidstaten moeten de Richtlijn uiterlijk op 18 november 2023 omzetten in nationaal recht.
In België zal het aan de Gewesten toekomen om te bepalen welke salarisdrempels zullen gelden, om in aanmerking te komen voor de Europese blauwe kaart.
Te onthouden ?
Tegen 18 november 2023 dient het herziene systeem van de Europese blauwe kaart omgezet te worden in de nationale regelgeving.
De hervorming zou het voor werkgever gemakkelijker moeten maken om hoogopgeleid personeel van buiten de Europese unie aan te trekken.
Bron: Richtlijn 2021/1883 van 20 oktober 2021 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan.