De schending van de deontologische regels van de functie kan een dringende reden zijn
In een recent arrest heeft het Arbeidshof van Brussel het ontslag om dringende reden van een maatschappelijk assistente bevestigd, omdat zij de deontologische regels van haar beroep had geschonden. Ze had een relatie met een gedetineerde, die ze in het kader van haar funcie als maatschappelijk assistente begeleidde.

In een recent arrest heeft het Arbeidshof van Brussel het ontslag om dringende reden van een maatschappelijk assistente bevestigd, omdat zij de deontologische regels van haar beroep had geschonden. Ze had een relatie met een gedetineerde, die ze in het kader van haar functie als maatschappelijk assistente begeleidde.
De feiten
Een maatschappelijk assistente werkt in een gevangenis voor een VZW die hulp biedt aan slachtoffers en daders van misdrijven. Een van haar taken is de gevangenen te ontmoeten en hen te begeleiden bij hun socio-professionele re-integratie.
Verbaasd over de duur en de frequentie van de ontmoetingen tussen de maatschappelijk assistente en een bepaalde gevangene, namen de gevangenisverantwoordelijken contact op met de VZW. Ze vermoedden dat ze een relatie hadden. De werkneemster ontkende de feiten. De VZW kon de relatie evenwel bewijzen aan de hand van posts op haar Facebook-account, waaruit bleek dat ze een koppel vormden.
De VZW heeft de werkneemster om dringende reden ontslagen. De werkneemster heeft deze beslissing vervolgens aangevochten en de zaak aanhangig gemaakt bij de arbeidsrechtbank.
Beslissing van het Hof
De uitoefening van het beroep van maatschappelijk werker is onderworpen aan deontologische regels. Deze regels verbieden maatschappelijk werkers hun gevoelens te uiten tegenover mensen die van hun diensten gebruik maken. Indien de maatschappelijk assistente niet de nodige objectiviteit ten aanzien van de betrokkene heeft, moet hij of zij de zaak overdragen.
In dit geval heeft de werkneemster deze duidelijke regel overtreden. Haar optreden, zo voegde het Hof eraan toe, had een negatieve invloed op de opvolging van andere gedetineerden, aan wie niet langer de nodige tijd werd besteed. Naast de schending van de deontologische regels was er dus ook sprake van een fout in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
Verzwarende omstandigheid: de werkneemster heeft geprobeerd om de situatie voor haar werkgever verborgen te houden, door gebruik te maken van haar onafhankelijkheid als maatschappelijk assistente en de vertrouwelijkheid van de gesprekken met de gedetineerden.
Het Hof concludeerde dat de aangevoerde feiten het ontslag om dringende reden rechtvaardigden.
Te onthouden ?
Een schending van de deontologische regels die voor het beroep van de werknemer gelden, kan, naargelang van de omstandigheden, een ontslag om dringende reden rechtvaardigen.
De conclusie van dit arrest kan worden toegepast op andere beroepen waarvan de uitoefening door deontologische regels is vastgelegd, zoals artsen, verpleegkundigen, psychologen, enz.
Bron: Arbeidshof van Brussel, 7 december 2021, AG nr. 2018/AB/973, onuitgeg.