Einde van de arbeidsovereenkomst
20 mei 2022

Bewust achterhouden van informatie kan een ontslag om dringende reden rechtvaardigen

Het manifest en herhaaldelijk weigeren om bepaalde informatie te delen, is een vorm van insubordinatie die tot een ontslag om dringende reden kan leiden.

In een recent arrest heeft het Arbeidshof van Brussel geoordeeld dat de weigering van een werknemer om, ondanks herhaalde verzoeken, informatie mee te delen die noodzakelijk is voor de goede werking van het bedrijf, insubordinatie vormt die ontslag om dringende reden rechtvaardigt.

Context

Een VZW heeft een werknemer in dienst als IT-manager. Hij is betrokken bij het opzetten van een nieuwe website voor de vereniging. 

De werknemer wordt langdurig arbeidsongeschikt en de VZW vraagt hem, per e-mail, de informatie door te geven die nodig is om de website online te zetten, aangezien hij de enige is die over de informatie beschikt. Hij antwoordt niet op dit verzoek.

De vereniging dringt meerdere keren aan, maar vindt geen gehoor. De werknemer bevestigt later bovendien dat hij bewust niet gereageerd heeft op deze berichten. Hij rechtvaardigt dit door te zeggen dat de door de werkgever gevraagde informatie gekoppeld is aan zijn privé e-mailadres.

De VZW ontslaat de werknemer vervolgens om dringende reden, op grond van het bewust achterhouden van informatie die nodig is voor de goede werking van het bedrijf. Hij start een procedure op voor de arbeidsrechtbank.

Beslissing van het Hof

Het Arbeidshof van Brussel merkt op dat:

  • De werknemer de enige was die over de nodige informatie beschikte om de website online te zetten;
  • De werknemer verschillende keren heeft nagelaten te antwoorden op de duidelijke gerechtvaardigde verzoeken van zijn werkgever (hoewel hij was gewaarschuwd voor de gevolgen van deze aanhoudende weigering);
  • Het feit dat hij arbeidsongeschikt was op het moment van de verzoeken tot informatie niet relevant is, aangezien hij in die periode wel zijn e-mails las en beantwoordde.

Het Hof besluit dat de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan “het achterhouden van noodzakelijke informatie voor zijn werkgever”. Een dergelijke houding maakt volgens het Hof insubordinatie uit en rechtvaardigt dan ook een ontslag om dringende reden.

Te onthouden ?

De aanhoudende weigering van een werknemer om aan zijn werkgever informatie te verstrekken die noodzakelijk is voor de goede werking van het bedrijf, zonder gegronde reden, kan een dringende reden voor ontslag vormen, zelfs indien deze weigering zich voordoet tijdens een arbeidsongeschiktheid.

Bron : Arbeidshof Brussel, 5 januari 2022, A.G. nr. 2018/AB/978, onuitg.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand