Internationaal
12 augustus 2022

Sociale zekerheid: “Neutralisatie” van telewerk in het buitenland tot 31 december 2022

Heel wat werknemers hebben tijdens de covidpandemie getelewerkt in het buitenland, hetgeen in principe een impact zou moeten hebben op het toepasselijke sociale zekerheidsstelsel. In juni 2022 heeft het Europese orgaan dat belast is met de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels besloten om de "neutralisatie" van telewerk in het buitenland te handhaven tot en met 31 december 2022.

Context

Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland geldt het principe dat sociale zekerheidsbijdragen moeten worden betaald in de lidstaat waar de werknemer werkt.

Bij gelijktijdige tewerkstelling in meerdere lidstaten is de werknemer echter onderworpen aan de sociale zekerheid van zijn woonstaat indien hij daar een substantieel gedeelte van zijn werkzaamheden verricht. Substantieel betekent in de praktijk minstens 25%.

Tijdens de afgelopen 2 jaar werden hierop afwijkingen voorzien, in het kader van het verplichte telewerk. Verschillende Europese landen, zoals België, beslisten toen dat dit verplichte telewerk in het buitenland geen gevolgen zou hebben voor de bepaling van het toepasselijke sociale zekerheidsstelsel.

Nieuwe overgangsperiode

Deze neutralisatieperiode liep af op 30 juni 2022. De Administratieve Commissie voor de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels besliste op 14 juni 2022 om een nieuwe overgangsperiode te voorzien tot en met 31 december 2022, volgens dezelfde principes als de maatregelen van de afgelopen 2 jaar.

Dit betekent concreet dat een werknemer die in zijn woonstaat telewerkt, te weten in een land van de EER of Zwitserland (bijvoorbeeld Nederland), onderworpen blijft aan de sociale zekerheid van het land waar zijn werkgever gevestigd is (België bijvoorbeeld), zelfs indien hij indien hij in zijn woonstaat meer dan 25% van zijn arbeidsprestaties levert.

Naast de limosa-meldingsplicht, moeten geen andere formaliteiten vervuld worden om deze overgangsmaatregel te kunnen toe passen.

Te onthouden ?

In geval van gelijktijdige tewerkstelling in meerdere lidstaten van de EER of Zwitserland, dan zal telewerk dat een werknemer tot en met 31 december 2022 in zijn woonstaat in het buitenland verricht, niet in aanmerking genomen voor de bepaling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving.

Bron: Beslissing van de Administratieve Commissie voor de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels van 14 juni 2022.

We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand