Reglementering
28 augustus 2023

Nieuwe regelgeving inzake werkkledij

Een Koninklijk besluit van 11 juni 2023 wijzigt de Codex over het Welzijn op het Werk op het vlak van werkkledij, d.w.z. de kledij die een arbeider moet dragen wanneer hij een vervuilende activiteit uitvoert. Volgens de nieuwe regels zijn werkgevers verplicht om werknemers gratis werkkledij ter beschikking te stellen en in staan voor de reiniging, herstelling en vervanging ervan.

Het begrip werkkledij

Ten eerste definieert de Codex Welzijn op het Werk voortaan het begrip werkkledij. Dit is een kledingstuk dat bedoeld is om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard van de activiteiten, bijvoorbeeld een overall, of een pak bestaande uit een broek, een T-shirt en jas, een stofjas en een voorschort.

Het Koninklijk besluit verduidelijkt ook dat werkkledij geen betrekking heeft op :

·     “persoonlijke beschermingsmiddelen" (of "PBM's"), d.w.z. beschermende kledij die werknemers moeten dragen vanwege de specifieke risico's die hun activiteiten met zich meebrengen;

·     een uniform of gestandaardiseerde kledij die verplicht is gesteld door een bij KB algemeen verbindend verklaarde CAO, tenzij het ook bedoeld is om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard van zijn activiteiten. 

Verplichtingen van de werkgever

De nieuwe bepalingen voorzien voorts een verplichting voor werkgevers om:

·     werknemers vanaf het begin van hun activiteit gratis werkkledij ter beschikking te stellen en ervoor te zorgen dat deze tijdig wordt vernieuwd.

Op dit punt kan een collectieve arbeidsovereenkomst de nadere regels bepalen betreffende de aard van de werkkledij, de frequentie voor de hernieuwing ervan, of een premie vaststellen voor de aankoop en vervanging van de kledij;

·     ervoor te zorgen dat de werkkledij wordt gereinigd, hersteld en onderhouden met de minst allergene producten. Het KB bepaalt tevens dat de werkgever deze taak niet mag laten uitvoeren door de werknemer, zelfs niet tegen betaling van een premie.

Een CAO kan werknemers echter toestaan om hun eigen werkkledij schoon te maken als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

o  uit de risicoanalyse blijkt dat de stoffen waaraan de werknemer wordt blootgesteld geen risico vormen voor de werknemer, andere personen of het milieu;

o  de preventieadviseur en het CPBW brengen hierover een voorafgaand advies uit;

o  werknemers hebben hierover de nodige instructies ontvangen.

Te onthouden ?

Een Koninklijk besluit van 11 juni 2023 wijzigde onlangs de bepalingen van de Codex over het welzijn op het werk betreffende de voorwaarden voor het gebruik van werkkledij.

De Codex bepaalt voortaan duidelijk wat als werkkledij moet worden beschouwd en wat de verplichtingen zijn van werkgevers op het vlak van reiniging, herstelling en vervanging.

Bron: Koninklijk besluit van 11 juni 2023 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat de gebruiksvoorwaarden van de werkkledij betreft, BS 5 juli 2023.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand