Einde van de arbeidsovereenkomst
30 januari 2024

Dringende reden: werken tijdens arbeidsongeschiktheid

Een fysieke nevenactiviteit uitoefenen terwijl je omwille van lage rugpijn niet kan werken voor een werkgever, maakt een dringende reden uit.

Een fysieke nevenactiviteit uitoefenen terwijl je omwille van lage rugpijn niet kan werken voor een werkgever, maakt een dringende reden uit.

Context

Een arbeider werkt als assistent-operator van een machine.

Hij stelt zijn werkgever per sms op de hoogte van het feit dat hij niet kan komen werken omwille van pijn in de onderrug, en brengt dezelfde dag nog een doktersattest binnen.

De werkgever huurt een privédetective in die vaststelt dat de werknemer tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid fysieke arbeid verricht (een gevel schoonmaken, een oude tractor besturen, een ladder dragen, een schop gebruiken voor graafwerken).

De werkgever start de procedure op tot erkenning van een dringende reden voor een personeelsafgevaardigde. De arbeidsrechtbank erkent de dringende reden, waarna de werknemer beroep aantekent.

Beslissing van het Arbeidshof

Het Arbeidshof erkent eveneens de dringende reden omwille van het feit dat de werknemer fysieke arbeid verricht tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid, omwille van fysieke klachten (rugpijn).

Het Hof oordeelt dat de werknemer tijdens zijn arbeidsongeschiktheid gedurende 2 dagen een activiteit heeft verricht die niet licht was, waaruit kan worden afgeleid dat zijn arbeidsongeschiktheid geveinsd was of op zijn minst dat deze fysieke activiteiten zijn herstelproces belemmerden.

Te onthouden ?

Arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld in relatie tot het overeengekomen werk. Een werknemer die bijvoorbeeld kampt met een burn-out zou in principe tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid fysieke arbeid kunnen verrichten.

Wanneer de aard van de arbeidsongeschiktheid echter niet compatibel is met de aard van de uitgevoerde nevenactiviteiten, dan kan dit leiden tot de conclusie dat de arbeidsongeschiktheid geveisd is of minstens dat deze activiteit het spoedige herstel van de werknemer waarschijnlijk zal vertragen.

Om dergelijke vermoedens te staven, kan een werkgever eventueel beroep doen op een privédetective.

Bron: Arbh. Bergen, 28 april 2023, A.R. 2023/AM/35, onuitgeg.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand