Reglementering
03 oktober 2024

Recente ontwikkelingen inzake aanvullende pensioenen

De belangrijkste nieuwigheden betreffende de verhoging van de rendementsgarantie en transparantie inzake het pensioenoverzicht.

1. De FSMA kondigt een verhoging van de rendementsgarantie aan: 2,5% vanaf 1 januari 2025

De rendementsgarantie is een minimale rentevoet die door de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen (WAP) wordt opgelegd voor: 

  • De werkgeversbijdragen voor de pensioenplannen van het type vaste bijdragen of cash balance;
  • De werknemersbijdragen voor de pensioenplannen van het type vaste prestaties, vaste bijdrage of cash balance.

Bij pensionering of bij overdracht van de reserves in geval van uitdiensttreding hebben werknemers recht op ten minste een bedrag dat overeenkomt met de betaalde bijdragen, gekapitaliseerd tegen een wettelijk vastgestelde rentevoet (de rendementsgarantie).

Sinds 2016 bedroeg de gegarandeerde minimumrentevoet 1,75%. Vanaf 1 januari 2025 zal ze stijgen naar 2,5%.

Deze verhoging heeft gevolgen voor de werkgever. Als de verzekeraar of het pensioenfonds het rendement van 2,5% niet haalt, is de werkgever namelijk verantwoordelijk voor het aanzuiveren van de tekorten ten opzichte van de minimum rendementswaarborg.

2. Het pensioenoverzicht: meer transparantie en voorspelbaarheid

De transparantiewet van 26 december 2022 voorziet dat aangeslotenen vanaf 1 januari 2026 een pensioenoverzicht moeten krijgen. Dit pensioenoverzicht vervangt de jaarlijkse pensioenfiche.

Het doel is om aangeslotenen in staat te stellen nauwkeuriger te bepalen op welk aanvullend pensioen zij recht zullen hebben als zij met pensioen gaan. 

Als economische scenario’s een invloed hebben op de berekening van het verwachte pensioen moet het pensioenoverzicht in het bijzonder de pensioenprojecties (realistisch, gunstig en ongunstig) vermelden.

Op 20 juni 2024 keurde de regering een Koninklijk Besluit goed om de onderliggende hypotheses en methodologie te bepalen die gebruikt moeten worden voor de berekening van deze drie projecties.

Bron:

Art. 24 van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid en de website van de FSMA : https://www.fsma.be/nl/rentevoet-wap-rendementswaarborg

Koninklijk besluit van 20 juni 2024 tot vaststelling van de hypothesen en de methodologie voor de berekening van de verwachte aanvullende pensioenprestatie in het pensioenoverzicht, BS, 30 juli 2024


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand