Reglementering
29 maart 2023

Uitbreiding van de bescherming tegen nadelige maatregelen na meldingen van geweld, pesterijen en seksuele intimidatie

Een recente wijziging van de welzijnswet verruimt de bescherming tegen nadelige maatregelen tegen (onder meer) werknemers die een klacht indienen of een rechtsvordering instellen wegens geweld, pesterijen of seksuele intimidatie op het werk.

Context

In februari heeft de wetgever een wet aangenomen die verschillende wijzigingen aanbrengt in de bescherming tegen nadelige maatregelen ten aanzien van werknemers die discriminatie melden/aanklagen. Meer informatie hierover kan je vinden in onze Niews van 27 maart over dit onderwerp.

Dezelfde wet versterkt ook de bescherming voor werknemers die geweld, pesterijen of seksuele intimidatie op het werk hebben gemeld.

Uitbreiding en verduidelijking van de bescherming tegen nadelige maatregelen

Wanneer een werknemer (vermeend) slachtoffer is van geweld, pesterijen of seksuele intimidatie op het werk en een verzoek om formele psychosociale interventie, een klacht of een getuigenverklaring voor dergelijke feiten indient, wordt hij beschermd tegen nadelige maatregelen door zijn werkgever.

De wet brengt de volgende wijzigingen aan in de beschermingsregeling:

i)     Begin van de bescherming

·       Vroeger: de bescherming ging in vanaf de ontvangst van het verzoek tot formele psychosociale interventie of de indiening van de klacht of getuigenverklaring;

·       Voortaan: de werknemer wordt beschermd vanaf het ogenblik dat de werkgever van deze stappen op de hoogte is of redelijkerwijs op de hoogte had kunnen zijn. De bescherming geldt zelfs indien het verzoek om formele psychosociale interventie door de psychosociale preventieadviseur wordt geweigerd, indien de werkgever van dit verzoek kennis heeft kunnen nemen.

ii)   Anti-misbruikbepaling

·       Vroeger: de wet bevatte geen specifieke bepalingen voor het misbruik van de procedures. De rechtspraak was echter van mening dat de werknemer niet beschermd was in geval van een onrechtmatige klacht;

·       Voortaan: de wet voorziet expliciet dat de bescherming niet geldt bij misbruik van de procedures. Dit misbruik kan aanleiding geven tot het betalen van een schadevergoeding door de werknemer.

iii)  Draagwijdte van de bescherming

·       Vroeger: bij een nadelige maatregel (binnen een bepaalde termijn) tegen de beschermde werknemer moest de werkgever aantonen dat deze maatregel vreemd was aan de acties van de werknemer;

·       Voortaan: de redenen voor de nadelige maatregelen moeten niet alleen vreemd zijn aan de klacht of melding, maar ook aan de inhoud ervan.

Cumul van de schadevergoedingen

De wet voegt een verduidelijking toe over de cumul van schadevergoedingen. De schadevergoeding die aan de werknemer wordt toegekend in geval van schending van de bescherming tegen nadelige maatregelen kan worden gecumuleerd met de schadevergoeding die verschuldigd is in geval van geweld of pesterijen.

Te onthouden?

Wanneer een werknemer het (vermeende) slachtoffer is van geweld, pesterijen of seksuele intimidatie op het werk en voor deze feiten een formeel verzoek tot psychosociale interventie, een klacht of een getuigenverklaring indient, wordt hij beschermd tegen nadelige maatregelen van de werkgever. De wet versterkt deze bescherming. De “nadelige maatregel” van de werkgever mag immers noch verband houden met de acties van de werknemer, noch met de inhoud ervan.


Bron: Wetsontwerp van 28 november 2022 tot wijziging van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen, de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden, de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie, en de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, wat de bescherming tegen nadelige maatregelen betreft, aangenomen door de Kamer van volksvertegenwoordigers op 16 februari 2023, nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.


We use cookies to track usage and preferences Legal terms I Understand